Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör säkerhetsexpert Marcus Murray om riskerna med Tiktok. Foto: Tommy Martino/TT/SVT

Säkerhetsexperten: Här är riskerna med Tiktok

Publicerad

Ett farligt verktyg för en främmande makt eller harmlös underhållning i appformat? Kinaägda Tiktok har länge stått i centrum för diskussioner om spioneri och geopolitik – en anledning är västvärldens egna komplicerade relation till Kina, säger säkerhetsexperten Marcus Murray.

Med USA i spetsen vill politiker i land efter land stoppa eller begränsa Tiktok med argumentet att appen kan bli farlig i händerna på en fientligt inställd stat.

Men väst har också en komplicerad relation till Kina, staten som äger appen, där man å ena sidan är antagonister och å andra sidan samarbetspartners när det gäller bland annat handel, säger säkerhetsexperten Marcus Murray.

Utrikesbyrån

Han påpekar att vi inte vet exakt hur appen skulle kunna användas mot oss, men att det finns anledning att vara försiktig med den information som kan samlas in av appen.

Klicka på klippet ovan för att höra Marcus Murray lista riskerna med Tiktok och se mer i Utrikesbyrån: Stoppa Tiktok på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet