Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Isabella Löwengrips råd till unga på Tiktok: ”Tänk om du blir statsminister en dag” Foto: SVT/Storyblocks

Isabella ”Blondinbella” Löwengrip: ”Sunt att förbjuda Tiktok”

Publicerad

Den amerikanska delstaten Montana blev tidigare i maj först i USA med att lagstifta om förbud mot den kritiserade appen Tiktok. Liknande diskussioner har förts både på flera håll i USA och i andra länder, bland annat Sverige.

– Jag tycker att det är sunt och modigt, säger influencern Isabella ”Blondinbella” Löwengrip till Utrikesbyrån.

Sociala medier-appen Tiktok kan samla in mängder med data om sina användare, som i sin tur kan hamna i händerna på den kinesiska staten via det kinesiska techföretag som äger appen. Trots det fortsätter Tiktok att vara populärt bland användare och är dessutom nödvändigt att använda för många influencers.

Entreprenören och influencern Isabella ”Blondinbella” Löwengrip är en av dem som använder appen i sitt jobb, samtidigt som hon är kritisk till den.

– Jag tror att Tiktok kommer att förbjudas på fler och fler ställen och jag tycker att det är sunt. Jag är ganska kritisk till Tiktok, men jag ser det som ett influencerjobb att vara där. Jag funderar absolut på att ha en annan telefon som är min privata, säger hon till Utrikesbyrån.

Tiktioprofilen: Skiljer sig inte från andra appar

Men andra användare är inte lika oroliga. Christian Skogsgårdh, mer känd som Tiktok-Chrille, tror inte att Tiktok skiljer sig i sin datainsamling från andra liknande appar.

– Det är något som sker i alla appar, att man samlar in information om sina användare. Det har med algoritmer att göra så det är inget unikt för Tiktok. Jag tycker den här diskussionen är väldigt tråkig och lite överdriven.

Efter förbudet i Montana har delstaten stämts av fem Tiktokanvändare, som menar att förbudet kränker deras yttrandefrihet.

Isabella Löwengrip säger att det är svårt att stoppa teknikutveckling, men att säkerheten är en aspekt som är viktig att tänka på som användare.

– Jag tror man måste sätta ner foten rejält och tänka: Är det så här vi vill ha det? Vet vi vad konsekvenserna blir?

Klicka på klippet för att höra vad Blondinbella säger till sina yngre följare och se mer om Tiktok-förbuden i Utrikesbyrån: Stoppa Tiktok på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet