Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ser politikerna på ett Tiktok-förbud i Sverige? Se videon. Foto: SVT/TT

SD: ”Tiktok-förbud är inget som vi kan utesluta – tvärtom”

Uppdaterad
Publicerad

Kinesiska Tiktok är inte bara en sång- och dansapp – i USA är den också politik på högsta nivå. Krav på nationellt förbud har ekat kring Washington i flera år.

Är svenska politiker inne på samma spår? SVT frågade alla riksdagspartier hur de ser på Tiktok.

Hösten 2019 frågade SVT Nyheter alla åtta riksdagspartier om deras syn på den kinesiska sociala medier-applikationen Tiktok.

Tre partier svarade.

Sedan dess har temperaturen i Tiktok-debatten skruvats upp flera grader. USA, Kanada och EU-parlamentet har förbjudit Tiktok på alla statsanställdas telefoner, och på tisdagen meddelades det att Vita huset nu stöder ett lagförslag som kan ge president Joe Biden makt att totalförbjuda appen i landet.

”Regeringen bör se över motsvarande förslag”

SVT Nyheter frågar återigen de åtta riksdagspartierna. Hur ser de på ett nationellt Tiktok-förbud i Sverige?

”Regeringen bör se över motsvarande förslag som nu diskuteras i USA”, menar Sverigedemokraterna.

Flera partier svarar att de inte skulle motsätta sig en granskning av Tiktok, och skulle följa Säpos rekommendationer.

”Vi tror generellt inte på att förbjuda eller censurera vissa typer av appar. Men vi är för att appar granskas och om Säpo eller annan ansvarig myndighet kommer med rekommendationer angående enskilda appar bör man naturligtvis följa dem”, skriver Vänsterpartiets kommunikationschef Örjan Rodhe i ett mejl till SVT.

Ministern: ”Trubbigt”

Sveriges minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) vill inte uttala sig om enskilda appar, men säger att det är bra att fortlöpande utvärdera säkerhetsskyddsarbetet i Sverige.

– Men jag tror att det kan bli trubbigt om man bara riktar sökljuset mot en enskild app. Man får inte luta sig tillbaka och tro att man har gjort arbetet för att man tillåter eller förbjuder en enskild app.

”Det steget kan vi ta redan i morgon”

Samtidigt som kritiken mot Tiktok växt så har appens popularitet ökat, främst bland barn och unga. Inför valet 2022 skapade flera riksdagspartier konton för att ”de vill vara där unga är” – nära hälften av de svenska 00-talisterna är på Tiktok dagligen.

Ska man sluta med Tiktok, och riskera att förlora kontakten med framtida potentiella väljare?

– Hur ska vi nå väldigt många unga som använder appen? Vi politiker behöver kunna möta folket, säger Linda Snecker (V).

– Vi bör som ett första steg sluta ha Tiktok på våra arbetstelefoner, det måste vara det första steget, det kan vi ta redan i morgon, säger Niels Paarup-Petersen, Centerpartiets talesperson för cybersäkerhet.

I videon förklarar SD, V , C sin syn på Tiktok – och så kan du se några exempel på partiernas Tiktok-innehåll.

Så svarade partierna

Moderaterna

Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar: ”Givet det säkerhetspolitiska läge Sverige befinner sig i är de här frågor att ta på yttersta allvar. I botten för det här ligger svensk lagstiftning som alla myndigheter är skyldiga att följa. Om jag som minister skulle upprätta en lista över vilka appar man kan och inte kan hantera så faller en massa saker mellan stolarna. Det är en rimligare ordning att våra säkerhetsmyndigheter kommunicerar brett med myndighetssverige om vad det finns för risker och sårbarheter.”

Socialdemokraterna

”Kunskapen om och vaksamheten över informationssäkerhet behöver öka i samhället. I det arbetet är det viktigt att alla aktörer – både offentliga och privata – tar ansvar för att skydda sin information, sina nätverk och informationssystem. Detta gäller även mobila enheter. Den tidigare socialdemokratiskt ledda regeringen tog flera viktiga initiativ för att öka informations- och cybersäkerheten. Inte minst genom inrättandet av ett nationellt cybersäkerhetscenter.  I övrigt följer vi frågan och utvecklingen i både EU och andra länder, väldigt noga.”

Sverigedemokraterna

”SD har i dag den kanske tydligaste kritiken mot de kinesiska säkerhetsriskerna och har konstaterat att landet utgör ett dimensionerande hot mot den regelbaserade världsordningen. Vi menar att regeringen bör se över motsvarande förslag som nu diskuteras i USA och göra en riskbedömning.”

Liberalerna

”Sverige bör ta det långsiktiga och växande hotet från Kina på större allvar. Vi följer noga rekommendationerna från Säkerhetspolisen och Försvarsmakten. 

Om det är så att de myndigheter som upprätthåller den yttre säkerheten för Sverige gör bedömningen att det krävs ett förbud är det något som vi kommer att ta i beaktning. I det säkerhetsläge som vi är i är det mycket viktigt att vi lyssnar på expertmyndigheterna och ta ansvar för att skydda Sverige mot externa hot.”

Miljöpartiet

”Informationssäkerheten är mycket viktig och vi noterar att bland annat EU-parlamentet, Kanada och Danmark infört restriktioner eftersom de har farhågor om hur data hanteras. Vi följer frågan noga.

Vi har just nu inte några förslag om en förändrad hantering, men tycker det är bra och nödvändigt att frågan diskuteras.”

Vänsterpartiet

”Alla appar och mobiler som samlar in en stor mängd personlig data är en säkerhetsfråga som bör tas på allvar. Detta gäller speciellt appar som är kopplade till diktaturer eller auktoritära stater. EU:s lagstiftning kring GDPR är ett bra första steg för ökad reglering.  

Vi är inte för att förbjuda eller censurera vissa typer av appar eller andra medieplattformar. Men vi är för att appar granskas och om Säpo eller annan ansvarig myndighet kommer med rekommendationer angående enskilda appar bör man naturligtvis följa dem.

Det finns flera appar och plattformar som samlar in och använder personuppgifter, till exempel i marknadsföringssyfte. Sverige/EU bör utreda om man kan begränsa appars möjlighet till datainsamling, särskilt från andra appar i samma telefon.”

Kristdemokraterna

”Tiktok kan utgöra ett hot mot den nationella säkerheten. Tiktok samlar extensivt in data. Eftersom företaget är kinesiskt ägt, kan den kinesiska regimen ta del av den data som Tiktok har samlat in. Därför kan känslig information gällande Sveriges säkerhet hamna i fel händer. 

Alla institutioner i EU har nyligen infört ett förbud att ha Tiktok på tjänstetelefonen för politiker och tjänstemän. Det är ett förslag som vi anser kan vara lägligt och regeringen bör införa ett förbud mot att ladda ned Tiktok på tjänstemobiler för de som jobbar inom offentlig sektor.  

Vidare anser Kristdemokraterna att hanteringen av Tiktok kräver mer övervägande. Kristdemokraterna skulle inte motsätta sig en granskning av Tiktok och företaget Bytedance, samt dess aktivitet i Sverige.”

Centerpartiet

Centerpartiets svar kan ses i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.