Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ukrainas ambassadör i Aktuellt: ”Situationen vid frontlinjen är mycket svår”. Foto: SVT

Flera länder öppnar för att hjälpa Ukraina att hitta värnpliktiga

Publicerad

Ukraina lider brist på soldater – något man hoppas lösa med en ny lag och nya åtgärder som ska få hem värnpliktiga från utlandet. Nu har såväl Polen som Litauen öppnat för att hjälpa Ukraina med det.

Landets ambassadör i Sverige ger dock inget rakt svar på hur ukrainare i Sverige kommer påverkas.

– Jag ser inte någon omedelbar effekt på dem, säger han.

I tisdags meddelades det att ukrainska män mellan 18-60 år inte längre kan få konsulär hjälp utomlands. Det som en del av nyinförda åtgärder för att få hem stridbara män. Ukrainas utrikesminister, Dmytro Kuleba, skrev då på X:

”En man i värnpliktsålder åker utomlands, visar staten att han inte bryr sig om dess överlevnad, dyker sedan upp och ber om tjänster av staten. Så fungerar det inte”.

Kriget i Ukraina

”Att vara utomlands befriar inte medborgaren från plikterna gentemot hemlandet”.

Dagen efter meddelade den ukrainska regeringen ett förbud mot att identitetshandlingar skickas utomlands till ukrainska män mellan 18-60 år, skriver Kyiv Independent.

Polen och Litauen kan hjälpa till

Både Polen och Litauen har sagt att de är beredda att hjälpa Ukraina att skicka tillbaka män som är föremål för militär värnplikt till landet, skriver The Guardian.

– Vi har under lång tid föreslagit att vi kan hjälpa den ukrainska sidan att se till att personer som är föremål för militärtjänstgöring åker till Ukraina, sade Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, Polens försvarsminister, till Polsat.

Han utvecklade inte vilka mekanismer som skulle kunna användas.

Litauens försvarsminister har sagt att landet kan komma att göra liknande ansträngningar, men att man inväntar eventuella beslut i Polen, skriver Delfi.

”Inte någon omedelbar effekt”

Ukrainas ambassadör i Sverige, Andrij Plachotnjuk, framhåller till SVT att landet har krigslagar på plats.

– Människor njuter av friheter och de har rättigheter, men när vi talar om att försvara vårt land och dess fysiska överlevnad då borde vi prata om ansvar, säger han.

När det kommer till hur de nya åtgärderna påverkar ukrainare i Sverige säger han:

– Jag ser inte någon omedelbar effekt på dem. Vi har tagit upp kanske 13 fall de senaste tre dagarna där vi ger förklaringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet