Viktiga verktyget: Räddningstjänsten Väst fick loss utbildning om självmord

Uppdaterad
Publicerad

I ett decennium har räddningstjänsten skickats på självmordslarm och frågan har blivit en del av brandmännens vardag. Men det tog nästan sju år av påtryckningar innan Räddningstjänsten Väst fick en komplett utbildning inom ämnet.

– Vi är så glada över att äntligen få den här kunskapen, säger brandmannen Daniel Johansson.

Hos Räddningstjänsten Väst, i Varberg och Falkenbergs kommuner, har man drivit frågan om en utbildning inom självmordshantering sedan 2015, men det var först i höstas som man fick lov att gå kursen AOSP, Akut Omhändertagande av Självmordsnära Person.

– Som blåljuspersonal känner vi oss tryggare med utbildning i ryggen, säger brandmannen Emilia Axéll som är nybliven instruktör på temat.

Så jobbar räddningstjänsten med suicidprevention

Kungsbacka

  • Arbetar efter kursen AOSP*. Instruktörer vidareutbildar allt från brandmän till ledningscentral. Område Storgöteborg, vilket Kungsbacka tillhör, planerar att utföra årliga övningar kopplade till ämnet.

Varberg och Falkenberg 

  • Har nyligen genomgått AOSP och genomför årliga övningar.

Halmstad

  • All personal har fått en grundutbildning. Två instruktörer har genomgått kursen AOSP och ska utbilda kollegorna vidare.

Hylte

  • Genomförde en gemensam utbildningssatsning tillsammans med polis och ambulans under 2014. Upplever att de får få självmordslarm, men att det trots detta behöver göras omtag på temat. Räddningstjänsten inväntar regionens handbok i suicidprevention. 

Laholm

  • En huvudinstruktör har nyligen genomfört kursen AOSP och ska förmedla kunskapen vidare. Därefter planerar de att sätta ramarna för hur arbetet ska implementeras lokalt. Genomför också övningar med olika möjliga scenarier varje år.

*AOSP, Akut Omhändertagande av Självmordsnära Person, är en utbildning som vänder sig främst till blåljuspersonal. Den innehåller bland annat samtalsteknik och föreläsningar om fördomar och riskfaktorer. Kursen arrangeras av Nationellt centrum för suicidforskning och prevention vid Karolinska institutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.