Så ska QR-koder förhindra självmord

Publicerad

En QR-kod för personer som funderar på att ta sitt liv – det vill ambulanspersonal placera på platser där det är vanligt att självmordsförsök sker.

– Det är ett oöverstigligt berg att söka hjälp i en akut självmordssituation, säger specialistsjuksköterskan Andréa Lindroos.

Har du självmordstankar nu?” är frågan som möter användaren efter att ha skannat QR-koden med sin mobiltelefon. Andréa Lindroos och Fredrik Eriksson som står bakom idén arbetar till vardags inom ambulanssjukvården i Region Stockholm. Initiativet genomför de som privatpersoner.

– Vi vill förenkla det krångliga sökvägssystemet. Här gör du en enda sökning, säger Fredrik Eriksson, ambulanssjukvårdare.

Kan uppfattas som nedskräpning

Men att sätta upp den här typen av klistermärken är inte problemfritt. Det krävs tillstånd. Ansökan om tillstånd sker hos polisen, som i sin tur skickar förfrågan vidare till tillståndsavdelningen på Stockholms stad. Klistermärken är till exempel oönskade ur renhållningssynpunkt.

– Ett trasigt klistermärke skulle kunna ses som skräp, säger Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret i Stockholms stad.

Kan man inte göra ett undantag med tanke på syftet?

– Självklart vill vi inte att någon ska ta livet av sig på Västerbron. Men vi kan sannolikt inte göra skillnad beroende på hur behjärtansvärd saken är. Om samarbetet i stället sker via regionen skulle det kanske vara enklare att genomdriva.

Tanken är att QR-koderna klistras upp på platser där människor försöker ta sitt liv – som till exempel vid en bro. Bilden visar hur det skulle kunna se ut. Foto: Kamila Mankiewicz

Hit kan du vända dig för att få hjälp

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111, chatt eller mejl. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-181818. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.