I klippet förklarar SVT:s reporter Daniel Strömbäck vilka regler som gäller för att få köra olika elektriska fordon. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

SVT reder ut: Här är reglerna som gäller för elscootrar

Uppdaterad
Publicerad

En uppsjö av olika typer av elektriska fordon har dykt upp på vägarna. Men vad är det egentligen för regler som gäller? När behöver föraren körkort? På vilka vägar får de köra? Och vad är åldersgränsen?

Förutom reglerna som presenteras klippet finns det även krav på att fordonen som klassas som moped klass 1 samt 2 har en trafikförsäkring.

Eftersom vi får frågor om hastighetsbegränsningen på fordon som klassas som cykel förtydligar vi så här:

Motorn på en elcykel med trampor, får ge ett krafttillskott upp till 25 kilometer i timmen. Motorns effekt får inte överstiga 250 watt.

En eldriven cykel utan trampor, som elsparkscyklar och liknande, får köras i max 20 kilometer i timmen. Motorns effekt får inte heller för dessa överstiga 250 watt.

I klippet reder SVT:s reporter ut vad som gäller för elektriska fordon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.