Foto: TT

Vill ha polisutbildning i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

I dag meddelade Socialdemokraterna att de vill ha två nya polisutbildningar i Sverige. Och 10.000 nya polisanställda. Den halländske riksdagsledamoten Hans Hoff (S) vill att en av utbildningarna hamnar i Halmstad – och han tror att chanserna är goda.

Socialdemokraterna har sagt att en utbildning bör inrättas i södra Sverige och en i västra och att de ska startas 2019. Malmö lyfts som en trolig placering för en av dem. Borås eller Göteborg har diskuterats som alternativ för den andra.

Läs mer: 10.000 nya vid polisen – ny utbildning i Väst

– Men som jag tolkar det så är det inte klart ännu. Och jag tycker att Halmstad är ett väldigt starkt alternativ, säger Hans Hoff (S).

Rektor med erfarenhet

Anledningarna till att han tycker att Halmstad vore bra är flera. Dels skulle polisutbildningen kunna använda försvarets träningsanläggningar och skjutbanor. Dels lyfter han Halmstads geografiska läge och tror att staden är attraktiv som studieort.

– Dessutom så har Högskolan i Halmstads rektor Stephen Hwang erfarenhet av polisutbildning eftersom han tidigare var rektor på Linnéuniversitetet i Växjö där polisutbildningen finns idag.

Läs mer: Halmstad skriver till regeringen för att få polishögskolan

Tre orter blir fem

Hur stora tror du chanserna är?

– Om vi inte tar en rejäl fight snabbt som tusan så kommer inte utbildningen hit. Det är garanterat. Men om kommunen, försvaret och högskolan är snabba på det nu så tror jag att vi har en möjlighet, säger Hans Hoff.

Varför vill du ha utbildningen i Halmstad?

– Det kommer att bli många utbildningsplatser, och det är bra för orten. Dessutom tror jag att det blir lättare att rekrytera poliser till Halland om vi har en utbildning här också.

I slutändan blir det Polismyndigheten som avgör var de nya utbildningarna placeras. I dagsläget finns polisutbildningen i Stockholm, Umeå och Växjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.