Viskadalsbanan, den åtta mil långa järnvägen mellan Varberg och Borås, behöver renoveras. Ett renoveringsarbete som kommer ta ett år. Foto: TT

Viskadalsbanan ska renoveras för 800 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Viskadalsbanan, den åtta mil långa järnvägen mellan Varberg och Borås, behöver renoveras. Sträckan beräknas vara stängd i ett år då bland annat räls och kontaktledning ska bytas ut.

Upprustningen av Viskadalsbanan mellan Borås och Varberg planeras att pågå mellan augusti 2020 och augusti 2021, vilket Borås tidning var först med att berätta.

Renoveringen ingår i regeringens plan för infrastrukturen. Viskadalsbanan kommer bland annat att få nya kontaktledningar. Spåret kommer att bytas från skarvspår till helsvetsad räls och istället för träsliper kommer det vara betongsliper. Patric Bjälkander är projektledare på Trafikverket och berättar för Hallands Nyheter att banan kommer få ett ansiktslyft som heter duga.

– Det blir en robustare och mer driftsäker bana, säger Patric Bjälkander, projektledare på Trafikverket.

Budget för renoveringen är 800 miljoner kronor och när den är klar kommer fler godståg kunna åka på sträckan.

För de som pendlar mellan Varberg och Borås kommer buss att sättas in på sträckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.