Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med dna-test kunde Uppdrag granskning avslöja spermiestölder vid Halmstads sjukhus under 80-talet. Zdravko Paic är en av flera män som blev ofrivillig pappa. Foto: Jennifer Sandberg

Zdravkos spermier stals – vänder sig till Europadomstolen

Uppdaterad
Publicerad

Zdravko Paics spermier stals av en läkare vid Halmstad sjukhus i mitten av 80-talet, det avslöjade Uppdrag granskning i höstas. Spermierna som lämnades vid fertilitetsutredning användes till insemination och han visade sig ha en biologisk dotter. Nu tar han sitt fall till Europadomstolen. 

– Vi får se om jag får rättvisa, säger Zdravko Paic.

Sedan Uppdrag gransknings avslöjande om de stulna spermierna har sjukhuset i Halmstad fått samtal från 13 personer som är oroliga för att de också kan ha ska drabbats av läkarens grova övertramp. Region Halland ger nu revisionsbyrån PWC i uppdrag att utreda händelserna. Initiativet togs efter att Uppdrag granskning nyligen kunde avslöja ytterligare fall av spermiestölder vid sjukhuset.

Fem barn med stulna spermier

Dna-test visar att en numera avliden läkare vid kvinnokliniken i Halmstad i minst fem fall stulit spermieprov från män som sökt hjälp att få barn ihop med sina fruar. Spermierna användes till insemination av för männen okända kvinnor – och fem barn blev resultatet. Ett av dem är 74-åriga Zdravko Paics biologiska dotter Emelie Persson 36, från Falkenberg. 

Spermiestölden

Zdravko Paic, Emelie Persson och även Emelies mamma har tidigare anmält sjukhuset till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. 

SE MER: Detta vet vi om läkaren i Halmstad

Preskriberat i Sverige 

Beskedet de fått är att händelserna är preskriberade då de hände för över 35 år sedan. Nu tar Zdravko Paic i stället sitt fall till Europadomstolen med hjälp av Centrum för rättvisa, som hoppas få ett vägledande avgörande.

– Det borde vara självklart att det allmänna inte får använda enskildas könsceller utan deras samtycke. Det är även angeläget att Europadomstolen slår fast att brott mot mänskliga rättigheter inte ska kunna preskriberas innan man känner till att ens rättigheter har överträtts, säger Alexander Ottosson, ombud för Zdravko Paic. 

Zdravko Paic har idag regelbunden kontakt med sin biologiska dotter Emelie Persson som ser fram emot att fallet äntligen prövas. 

–Det är kanonbra för Zdravkos skull. Men vi barn som kom till genom det här skulle också vilja ha någon form av upprättelse, säger Emelie Persson. 

Region Hallands utredning ska svara på vad som hände vid kvinnokliniken vid Halmstads sjukhus och lämna förslag på handlingsvägar framåt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Zdravko Paci möter sin biologiska dotter för första gången – över 30 år efter spermiestölden. Foto: SVT

Europadomstolen

Europadomstolen finns i franska Strasbourg och består av domare från de 46 medlemsstaterna i Europarådet.  

Domstolens uppgift är att granska påstådda brott mot mänskliga rättigheter enligt den Europeiska konventionen från 1950.  

Medborgare som anser att staten kränkt deras rättigheter kan i särskilda fall få sitt ärende prövat utan att ha passerat det svenska, eller andra europeiska länders, rättssystem. Europadomstolen kan döma ut skadestånd till den klagande. 

Källa: European Court of Human Rights 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spermiestölden

Mer i ämnet