Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hela världen raserade” – se Zlata Nikolic berätta om tragedin med dottern som skulle bli hennes förstfödda, men som dog inne i magen. Foto: Anton Johansson/SVT

Zlata vädjade om igångsättning men avråddes – samma kväll dog dottern i magen

Uppdaterad
Publicerad

Det skulle bli livets lyckligaste dag – men för Zlata Nikolic i Halmstad blev det en katastrof. I ett inför-möte med läkare hade hon framfört en önskan om att sätta igång förlossningen av dottern som låg i magen. Läkaren ville dock avvakta.

Timmar senare slog inte längre dotterns hjärta.

BB-väskorna var packade, en lång förväntansfull tid närmade sig sitt slut för de blivande föräldrarna Zlata och Ali när de kom till förlossningsavdelningen för en kontroll i graviditetsvecka 41.

– Jag förutsatte att jag skulle bli igångsatt när vi åkte in den dagen, men läkaren tyckte vi skulle vänta två dagar, säger Zlata Nikolic.

Den igångsatta förlossningen

I klippet ovan berättar Zlata Nikolic om vad som hände vid födseln av hennes första dotter, och om sorgen som följde.

Förlorade sitt barn – trots att riktlinjen fanns

Men trots att vården har en riktlinje om att sätta igång gravida i vecka 41 i stället för 42 slutade det som skulle bli livets lyckligaste dag för Zlata Nikolic i en tragedi. Trots att allt såg bra ut vid kontrollen, dog dottern senare samma dag.

– Det fanns inga risker som tydde på att det här skulle hända, säger Åsa Johansson, chef för kvinnokliniken på sjukhuset i Halmstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fanns inga identifierade risker med att låta barnet vara kvar i magen rent medicinskt” – se verksamhetschefen på kvinnokliniken förklara varför Zlata inte blev igångsatt. Foto: Anton Johansson/SVT

SVT granskar RIKTLINJEN FÖR IGÅNGSÄTTNING

SVT Gävleborg har granskat vårdens riktlinje att sätta igång gravida i vecka 41 i stället för 42.

Riktlinjen innebär att tusentals fler friska gravida sätts igång. En igångsatt förlossning är på många sätt sämre än en som får starta av sig själv.

Syftet med riktlinjen är att undvika att barn ska dö i magen – och sedan riktlinjen infördes dör färre barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den igångsatta förlossningen

Mer i ämnet