Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Väntetiden till att göra undersökning med magnetkamera kommer att minska nu när den nya kameran är på plats – hör den tillförordnade sjukhuschefen Karin Fristedt berätta mer här. Foto: SVT/Stina Sandström

Ny magnetkamera ska korta köerna – över tusen väntar

Uppdaterad
Publicerad

Cirka 1400 personer i Nordvästra Skåne väntar på att få göra en undersökning med magnetkamera. Nu hoppas Helsingborgs lasarett kunna korta köerna – med en ny högteknologisk kamera.

Magnetkameraundersökning används för att upptäcka sjukdomar och se skador i kroppen. Till skillnad från röntgenbildtagning används inte någon röntgenstrålning vilket gör att man kan undersökas flera gånger utan att riskera att påverkas av strålning.

I nuläget är väntetiden för en sådan undersökning mellan två och fyra månader i Helsingborg.

Men i något fall har det dröjt ännu längre.

– Vi har någon som har väntat upp till nio månader och det är en väntetid som är alldeles för lång. Det är inte rimligt att vänta så länge, säger Karin Fristedt, tillförordnad sjukhushef på Helsingborgs lasarett.

Starkare magnetfält

Med den nya högteknologiska magnetkameran som anlände till sjukhuset på tisdagen, hoppas regionen korta köerna.

– Vi kan göra fler undersökningar totalt sätt vilket gör att vi väntar oss att väntetiden till en undersökning ska minska, säger Karin Fristedt.

Den nya kameran har ett starkare magnetfält och därmed kan vissa undersökningar göras som tidigare inte kunnat genomföras. Dessutom är upplösningen bättre.

Behövs trots ombyggnationen

Samtidigt pågår det en utredning om ombyggnationen av lasarettet ska fortsätta eller om ett helt nytt sjukhusområde ska byggas.

– Oavsett vilket kommer det stå färdigt om tio år och när den tiden gått börjar det bli dags att byta ut den kameran i alla fall, säger Karin Fristedt.

Magnetkameran kostar cirka 12 och 15 miljoner kronor. Den väntas kunna börja användas om ett par veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer