1,5 kilo fläskkött kördes i en lastbil utan kyl. Foto: PolisenVisa alla (3)
Visa alla (3)

1,5 ton kött kördes i lastbil utan kyl

Publicerad

1,5 ton fläskkött transporterades i en lastbil utan fungerande kylanläggning.
Miljöförvaltningen överväger att polisanmäla det ansvariga livsmedelsföretaget i Helsingborg. Men efter ett nytt besök hos företaget under torsdagen konstaterades att alla brister är åtgärdade.

I fredags stoppade trafikpolisen i Helsingborg en lastbil med drygt ett ton fläskkött.

– Jag stoppade lastbilen eftersom att den var överlastad. Inne i lastutrymmet var det lika varmt som utomhus. Kylaggregatet var inte igång och det var alldeles klistrigt på golvet, säger motorcykelpolis Christer Hansson.

Golvet i lastutrymmet. Foto: Polisen

Över ett ton fläskkött

I lastbilen stod två stora plastlådor fulla med fläskkött och även om kylaggregatet hade fungerat fanns ett stort hål i lastbilen som släppte in luft. Det är ett livsmedelsföretag i Helsingborg som ansvarar för transporten. Det fick besök av miljöförvaltningen i Helsingborg samma dag, något branschtidningen Proffs var först med att berätta.

I lastbilen fanns två plastlådor med fläskkött. Foto: Polisen

– Jag kan bekräfta att det var 1,5 ton fläskkött som nu har destruerats och att lastutrymmet var inte kylt, säger miljöinspektör Christer Weber till SVT Nyheter.

Salladskyckling stod utanför frysen

Vid inspektionen upptäcktes också fler brister. Bland annat stod sex pallar med salladskyckling, som kräver frysförvaring, öppet i lagerlokalen. På torsdag kommer miljöförvaltningen att göra ett återbesök.

– Har företaget inte åtgärdat bristerna överväger vi att anmäla dem för brott mot livsmedelslagen och vidta åtgärder för att verksamheten upphör, säger Jens Gille, tillförordnad förvaltningschef på miljöförvaltningen i Helsingborg.

Lastbilen hade ett stort hål som släppte in luft. Foto: Polisen

Ägaren till livsmedelsföretaget säger att samtliga brister kommer att åtgärdas.

– Kylanläggningen i lastbilen råkade helt enkelt lägga av. Det kan hända vilken bil som helst och den är nu på lagning, säger hen.

Enligt Jens Gille på miljöförvaltningen har kötthanteringen inte inneburit någon risk för konsumenter.

– Hade det funnits en omedelbar risk för allmänheten hade vi stoppat verksamheten direkt, säger han.

Bristerna är åtgärdade

Miljöförvaltningen gjorde på torsdagen ett nytt besök hos livsmedelsföretaget. Då konstaterades att samtliga de brister som pekats ut i lagret av miljöinspektörerna nu har åtgärdats.

– Den bil som köttet påträffades i har dessutom tagits ur drift, säger Jens Gille.

Någon polisanmälan är inte aktuell.

– Det går inte att säkerställa aytt temperaturen i lastbilen var så hög att det hade varit skadligt, säger Jens Gille.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer