Det triangulära området mellan järnvägsspåren utanför Kattarp kommer förvandlas till ett hem för insekter och andra smådjur. Foto: Ekologigruppen / SVT

100 000 kubikmeter jord återanvänds – blir hem för insekter

Uppdaterad
Publicerad

Järnvägsbygget mellan Ängelholm och Helsingborg Maria resulterar i hundratusentals kubikmeter schaktmassor som i vanliga fall måste hanteras som avfall. Men utanför Kattarp kan de nu istället återanvändas för att bygga hem till insekter och smådjur.

Kattarps fjärilsbackar kommer den triangulära tomten mellan järnvägsspåren kallas. I dagsläget är marken under arbete, och till sommaren 2023 ska området stå klart för traktens insekter att flytta in. 

Det som gör projektet speciellt är möjligheten att återanvända schaktmassorna som blir över efter järnvägsbygget.

I videon ser du området som just nu är under uppbyggnad.

Återbruk istället för avfall

I vanliga fall blir det ett stort projekt att frakta massorna till avfallshantering, men i Kattarp har Trafikverket fått godkänt att istället använda dem till projektet som ska gynna biologisk mångfald.

– Det är inte jättevanligt att vi får möjlighet att återanvända schaktmassor på det här sättet. Det krävs bland annat att de inte innehåller något skadligt samt att de passar för att gynna biologisk mångfald, säger Pontus Siesing som är Trafikverkets miljöansvarigs i projektet.

Minskade transporter

Fördelarna med återanvändning är flera, men han trycker på möjligheten att skapa nya boytor för traktens insekter.

– Det stora värdet ligger i nyttan för insekterna, och utöver det minskar vi även transporten av avfall. I vanliga fall transporteras den här typen av massor flera mil, men nu handlar det snarare om kilometrar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.