Stig Broqvist, i mitten, är en av många som arbetat hårt för att samla in namnunderskrifter för en folkomröstning.

11 487 krav på folkomröstning om Landborgsgaraget

Uppdaterad
Publicerad

Idag lämnades 11 487 namnunderskrifter över till Helsingborgs kommun. Nu ska de kontrollräknas men det mesta pekar på att det blir en folkomröstning.

I sex månader har miljöorganisationerna Jordens vänner och Naturskyddsföreningen i Helsingborg samlat namnunderskrifterna för att få till stånd en folkomröstning om det omstridda Landborgsgaraget.

Fullmäktige har beslutat att bygga 600 parkeringsplatser i landborgen vid Billesplatsen i centrala Helsingborg. Projektet beräknas kosta 400 miljoner kronor.

11 487 helsingborgare har skrivit på i protest.

Röster ska kontrollräknas

Det var en tjock lunta papper som Stig Broqvist från Jordens vänner lämnade över till kommunfullmäktiges ordförande Mats Sander (M).

Nu ska kommunen räkna alla röster en gång till och kontrollera att allt stämmer. De som skrivit på måste bo i Helsingborg, vara röstberättigade och därtill skriva sitt personnummer.

”Nu känns det bra”

– Vår egen kontrollräkning visar att namnen är korrekt ifyllda, säger Stig Broqvist. Han har själv tillbringat många timmar på stan med namnlistorna.

– Det har varit både jobbigt och roligt. Men nu känns det bra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.