Foto: Länsstyrelsen

150 giftormar hittades i källaren i flerfamiljshus i Helsingborg

Publicerad

150 giftormar hittades i en källarlokal till ett flerfamiljshus i Helsingborg när polisen i veckan gjorde tillslag mot flera personer i Skåne. Men i Helsingborg krävs inget kommunalt tillstånd för att ha giftormar hemma och ägaren misstänks inte för något brott.

Ormarna hittades i samband med att polisen gjorde tillslag mot personer i Skåne misstänkta för olagligt handla med reptiler från Australien.

Marcus Björklund, chef för djurskyddet på länsstyrelsen berättar att det rör sig om australienska giftormar, bland de farligaste i världen. Inga ormar omhändertogs av länsstyrelsen, som var med vid tillslagen.

– Bristerna var inte tillräckligt stora för ormarna, säger Marcus Björklund, chef för djurskyddet på länsstyrelsen.

Paula Hultgren är djurskyddsinpektör och var med när de 150 ormarna hittades.

– Djurägaren var inte i hamn vad gäller säkerheten, bland annat saknades lås på alla terrarier, säger hon.

Men det var heller ingen överhängande risk för att ormarna skulle rymma, enligt henne.

Letar ny lokal

Säkerhetsreglerna är omfattande om man vill ha giftormar hemma. Ventiler och springor måste tätas, det måste finnas lås på terrarierna, skyltat att det finns giftormar och skyltar med vilka ormar som finns i terrariet. Bland annat.

– Det måste också finnas rutiner för vad som händer om en orm kommer lös eller om man blir biten, säger Paula Hultgren.

Foto: Länsstyrelsen

Hon menar att det är olämpligt att ha så många giftormar i ett flerfamiljshus och ägaren ska nu leta en ny lokal där han kan ha sina giftormar men flytten måste också vara säker. Det är viktigare än att ormarna flyttas snabbt, men de andra hyresgästerna i huset behöver inte vara oroliga, enligt Paula Hultgren.

En artbestämmare på Kolmården håller nu på ta reda på vilka giftormar det rör sig om. Redan nu står det klart att de tillhör gruppen giftsnokar. De kan döda en människa, som inte får hjälp inom någon timme.

Inget tillståndskrav

Det är tillåtet att ha giftormar hemma, i vissa kommuner krävs ett tillstånd men något sådant tillstånd behövs inte i Helsingborg.

– Jag skulle inte vilja ha de där ormarna som grannar och vi borde kanske fundera över lagstiftningen kring det här, säger Marcus Björklund.

Paula Hultgren håller med och menar att det borde krävas  ett tillstånd från länsstyrelsen för alla som ska ha giftormar. Då skulle Länsstyrelsen ha möjlighet att bedöma personens lämplighet och kunna besiktiga den tilltänkta lokalen för ormförvaring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Helsingborg

Mer i ämnet