16-årige Vincent har tillbringat många timmar efter skoltid i slöjdsalen på Lerbergsskolan. Foto: Caroline Larsson / SVT

Vincent, 16, byggde en radiostyrd bil i träslöjden – drömmer om ett eget bilmärke

Uppdaterad
Publicerad

I sjuan byggde han ett inbrottslarmat kassaskåp med kodlås, i åttan ett smart nattduksbord med trådlös laddning till telefonen och i nian en egendesignad radiostyrd bil.

16-årige Vincent Grahn från Lerberget var ingen vanlig träslöjdselev. Nu drömmer han om att designa elbilar.

I somras gick Vincent Grahn ut grundskolan men på höstlovet är han tillbaka i slöjdsalen på Lerbergsskolan för att visa SVT platsen där han konstruerade sina egendesignade prylar.

Platsen är väl bekant för honom. Två timmar träslöjd i veckan räckte knappast till för att hans designer skulle få liv – 300 timmar uppskattar han att bilen tog att rita och bygga.  

– Jag har alltid haft ett intresse för att bygga och konstruera saker, säger Vincent Grahn. Det där med design har kommit på senare år. 

Många dagar stannade han kvar efter skoltid och fick guidning av läraren Maria Wåhlin. 

– Jag har försökt förenkla flera gånger för att jag har tänkt att han ska komma vidare lite snabbare men han har vetat exakt hur han vill ha det, säger hon. Han har gått sin egen väg och det har blivit det bästa. 

Bilen kan köra i ungefär 25 kilometer i timmen. Foto: Caroline Larsson / SVT

Vill designa elbilar 

Nu går han teknikprogrammet på Kullagymnasiet och siktar på att bli designer eller arkitekt. Drömmen är att designa egna elbilar, för ett elbilsföretag eller kanske under det egna varumärket VG – Vincent Grahn. 

– Jag tänker att det är bra att få lite erfarenhet först men i framtiden hade det varit kul att kanske starta ett eget företag. 

– Jag tror att han kommer jobba som produktutvecklare på något stort företag eller kanske ha sitt eget bilmärke, säger Maria Wåhlin. Jobbar man med bilar och utveckling kring det så tror jag man ska lägga Vincents namn på minnet. 

Se Vincent visa bilen i inslaget ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.