Varje månad drabbas äldre i hela landet av bedrägerier motsvarande 25-30 miljoner kronor. Foto: SVT

20-åring anhållen – greps på bar gärning för försök till äldrebedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

En 90-årig kvinna i Helsingborg lurades att lämna ifrån sig bankkort och koder. Men när en 20-årig man skulle hämta kortet stod polisen redo. Mannen greps och är nu anhållen.

Varje år utsätts framför allt äldre människor i 80-90-årsåldern för telefonbedrägerier. Organisade kriminella nätverk försöker på olika sätt komma åt deras pengar – och lyckas ofta.

– Det handlar om stora pengar, 25-30 miljoner kronor i månaden i hela landet, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson.

Han säger att de som ägnar sig åt den här typen av brottslighet ofta arbetar i nätverk. De kan vara organiserade så att en huvudman ringer de äldre, andra hämtar bankkortet när bedrägeriförsöket lyckas.

– Det finns flera sådana nätverk i Skåne. Men vi har ett omfattande spaningsarbete för att komma åt nätverken. Nyligen spräckte vi ett i Trelleborg, säger Robert Loeffel.

Polisen lägger pussel

Han kallar det att lägga ett omfattande pussel med bitar från olika håll.

Och det var därför som den 90-åriga kvinnan i Helsingborg inte blev av med pengarna. Polisens spanare var på plats och grep 20-åringen när han kom med hennes bankkort och koderna.

Polisen misstänker att mannen ingår i ett nätverk som ligger bakom ett stort antal åldringsbedrägerier i södra Sverige. Nu pågår en utredning för kunna knyta 20-åringen till fler brott och samtidigt avslöja ett nätverk.

20-åringen är anhållen och senast i morgon måste åklagaren besluta om eventuell häktning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer