20-åringen är nu efterlyst eftersom han aldrig dök upp när han skulle inställa sig till fängelsestraffet. Foto: SVT Design

20-åring efterlyst av polis – dök aldrig upp till fängelset

Publicerad

Han dömdes till ett års fängelse för en grov misshandel. Offret fick en fraktur i ansiktsskelettet och hjärnskakning. När 20-åringen skulle inställa sig till sitt fängelsestraff dök han aldrig upp.

20-åringen som aldrig dök upp för att avtjäna sitt straff är en av de 48 ungdomar vars brottsliga bana SVT Helsingborg granskade tidigare i år.

Mannen dömdes av hovrätten i slutet på mars i år för grov misshandel. Han hade tidigare dömts av Helsingborgs tingsrätt men överklagade domen till hovrätten som fastställde tingsrättens dom utan några ändringar.

Tingsrätten tog hänsyn till låg ålder

Misshandeln skedde i nordvästra Skåne och 20-åringen misshandlade en jämnårig man så pass att han fick hjärnskakning, fraktur i höger ögonhåla och skador på en tand.

Det egentliga straffvärdet för brottet uppgick till ett och ett halvt år men tingsrätten tog hänsyn till hans låga ålder som i juni 2017 då misshandeln inträffade var 19 år. Han dömdes därför till ett års fängelse.

Men han dök aldrig upp när fängelsestraffet skulle börja gälla och efterlystes den 27 juni av polisen.

Efterlyst av polisen

Dyker en person inte upp på sin inställning blir de efterlysta av polisen.

– Begäran om förpassningar och efterlysningar skickas till polisen, säger Geska Mark som är placeringshandläggare på Kriminalvården.

Hon berättar att när en person inte dyker upp på sitt fängelsestraff så är det helt och hållet en polisiär uppgift att föra tillbaka dem och att det inte påverkar personens straff.

– Att en dömd på fri fot inte inställer sig i enlighet med inställelsebeslutet påverkar inte straffet. Däremot kan det föranleda en ny riskbedömning vilken kan påverka vilken anstalt den dömde ska vara placerad i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.