• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Strax nedanför Kullen västra gick fartyget på grund. Grundstötningen lockade tusentals personer till platsen och än idag väcker händelsen många frågor. Foto: Kjell Andersson

För 50 år sedan i dag: Prinsessan Margrethe på grund vid Kullen

Uppdaterad
Publicerad

På morgonen 31 januari 1971 gick fartyget Prinsesse Margrethe på grund vid Kullens fyr. Händelsen skapade stor uppståndelse och både SVT och lokala fotografer var på plats för att fånga händelsen på bild.

Fartyget som var på väg från Oslo till Köpenhamn kom ur kurs efter Falkenberg. Det var inte förrän det var för sent som den utarbetade överstyrmannen Poul Aksel Larsen blev medveten om att fartyget var på väg rakt mot Kullens fyr.

Då var skadan redan gjord.

Foto: Kjell Andersson
Foto: Kjell Andersson

– Det här är nog det i särklass mest kända haveriet i svensk sjöfart. Det är fortfarande många som ställer frågor kring det som hände den där dagen. Än idag kan man se var fartyget gick på grund. Ungefär tio meter utanför Kullen västra är det ett jack i klipporna och i den skrevan brakade fartyget in, säger Per Sjögren som är fyrguide på Kullens fyr.

Se arkivbilder från grundstötningen och hör fyrguiden berätta hur det gick för överstyrman Poul Aksel Larsen efter olyckan.

Foto: Kjell Andersson
Foto: Kjell Andersson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.