Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det mörka området på barken tyder på att trädet har drabbats av kastanjeblödarsjukan. Foto: Erik Ragnar Danielsson

500 kastanjeträd förlorade till sjukdom – nu planteras 300 nya träd i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Kastanjeblödarsjukan har spritt sig bland Helsingborgs kastanjeträd de senaste åren. Ungefär 500 har fått avverkas och nu satsar staden nio miljoner på att plantera nya träd.

Sockengatan i Helsingborg kantas av en lång kastanjeallé, men de senaste åren har den glesats ut. Ungefär hälften av de 300 hästkastanjerna har drabbats av kastanjeblödarsjukan och därmed fått fällas av säkerhetsskäl.

Detta är bara en del av de totalt 500 träd avverkats av staden. Men nu satsas nio miljoner på att plantera nya träd runt om i Helsingborg.

– Vi har tittat runt om i Sverige och Europa för att se vilka träd som klarar av den aktuella förändringen i klimatet. Vi måste välja träd som både klarar av att det både blir mer och fler torrperioder och att det stundtals kommer mer nederbörd. De ska också klara av att vara i den här miljön som är tuff för träd, säger Martin Hadmyr, stadsträdgårdsmästare i Helsingborg.

Sju nya arter

Staden har tidigare haft ungefär 1200 hästkastanjer, men nu återstår bara cirka 700.

Istället för att planera nya hästkastanjer kommer kommunen att plantera sju olika sorters träd, för att sprida risken för att träden ska drabbas av framtida sjukdomar: freemanlönn, pagodträd, zelkova, platan, bäralm och två sorters smalkroniga prydnadskörsbär.

Kastanjeblödarsjukan är en bakterie som sprider sig mellan träden genom djur, människor och redskap som används vid gräsklippning och annan skötsel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer