Målet med forskningen på den svenska ärtan är att hitta nya vegetariska alternativ till kött. Foto: TT/Arkivbild

Så ska ärtan bli det nya köttsubstitutet

Uppdaterad
Publicerad

En forskargrupp i Göteborg har fått sex miljoner kronor från en EU-fond för att forska på den svenska gröna ärtan. Målet är att hitta nya vegetariska alternativ till kött, baserade på den närproducerade gröna ärtan.

I samband med Findus nedläggning har flertalet ärtodlare ställt om från ärtodling. 2016 odlades ärtor på 8500 hektar i Skåne och Halland, jämfört med årets 400 hektar.

– Vi från Findus ärtodlarförening är inkopplade i forskningsprojektet som experter på de praktiska frågorna vid ärtodling. En del i det hela är att titta på ärtans olika egenskaper och hur de ändras beroende på tidpunkten för skördearbetet, säger Kjell Svegrup som är ordförande i föreningen.

Bra tuggmotstånd

Den gröna ärtan innehåller mycket protein men även essentiella aminosyror och har en struktur som möjliggör att konsistens och tuggmotstånd kan byggas upp i förädlade livsmedel som till exempel biffar.

Hittills är projektet i sin linda. Men forskarna räknar med att arealen för ärtodling i Sverige skulle kunna bli större än under tiden då Findus fanns i Bjuv om ärtan kunde bli konkurrenskraftig med till exempel sojabönan som råvara. En gröda som importeras från Sydeuropa och Sydamerika.

Totalt har forskargruppen inom det statliga forskningsinstitutet RISE som samarbetar med kommersiella aktörer inom livsmedelsbranschen och Findus ärtodlarförening fått 6 miljoner för att utveckla två färdiga prototyper innan 2020.

– Utan de pengarna hade det här inte varit möjligt. Tanken är att vi ska kunna presentera två produkter med en färdig analys av hur produktionsledet ska gå till och att det redan ska finnas partners i hela kedjan, säger Lina Svanberg som är projektledare på RISE.

Forskningsinstitutet RISE

RISE ägs av den svenska staten och har 2200 anställda i landet som är experter inom olika vetenskapsområden och samarbetar med näringslivet och akademin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.