7,3 miljoner – så mycket har felställda sängar kostat lasarettet

Publicerad

Sjukhussängar med patienter står i en korridor med långsidan mot väggen. Varje gång Arbetsmiljöverket ser det får lasarettet betala en miljon kronor. Så här långt är notan uppe i 7,3 miljoner och fortfarande står sängar fel.

En säng som står med långsidan mot en vägg i en korridor på Helsingborgs lasarett är ett arbetsmiljöproblem. Personalen kommer inte åt ordentligt för att kunna hjälpa patienten. På golvet ligger sladdar till uttag av olika slag som finns längre bort.

– Hög snubbelrisk, påpekar Sören Nordh, Vårdförbundet.

Så här har det sett ut de senaste tio åren på Helsingborgs lasarett. Och gör det fortfarande.

Orsaken: det är ont om vårdplatser. Och ont om personal. Sjuksköterskorna räcker inte till för att bemanna alla avdelningar och därmed tvingas lasarettet stänga en del och sedan samla alla sängar på de som är öppna – och ofta överfyllda. Det är då korridorerna tas i anspråk.

En miljon i vite

Efter att i flera år ha påtalat problemen för lasarettet tröttnade Arbetsmiljöverket och beslöt år 2011 om ett vite, böter, på en miljon kronor om sängar stod fel i korridorerna när verket kom på inspektion.

Hittills har det kostat lasarettet 7,3 miljoner. Och en åttonde miljon är troligen på gång efter en inspektion i början av oktober.

– Det är mycket pengar, men det hade kunnat bli ännu dyrare om inspektionen kom oftare för så här ser det ut i princip varje dag, säger Sören Nordh.

Vill ha patientanalys

Den nya sjukhuschefen Thomas Wallén träffar nu Region Skåne och diskuterar en analys över vilka patienter som söker sig till Helsingborgs lasarett.

– Vi får patienter från orter som inte alls tillhör vårt upptagningsområde.

Och därmed räknas deras behandlingskostnader inte in i de pengar som lasarettet får från Regionen.

I Thomas Walléns åtgärdspaketet finns också studier av hur andra sjukhus med samma problem löst det. Och att få kommunerna att snabbare ta hem färdigbehandlade äldre patienter som ligger kvar på lasarettet.

– Allt det här kan nog ta ett år men sen hoppas vi att allting blir bättre, säger Thomas Wallén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.