Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anläggning av dammar, trädridåer och insektsbo, det är bara några av jordbrukaren Henrik Gudmundssons planer inför odlingssäsongen. Foto: SVT/Klara Åkesson

Positiv trend: Lantbrukare arbetar med biologisk mångfald

Publicerad

Henrik Gudmundsson är jordbrukare utanför Klippan sedan tolv år tillbaka och han ser att allt fler av hans gör kollegor insatser för den biologiska mångfalden.

– Det går hand i hand, jordbruket och den biologiska mångfalden, säger han.

Anlagda dammar, blomridåer och insektsbon. Det är några av de insatser som Henrik Gudmundsson har planerat använda under årets säsong.

– Höbalarna är ju inte bara foder till djuren, de använder jag också som bon till insikter och bin, vilket bland annat hjälper pollineringen, säger Henrik Gudmundsson.

En studie som företaget Landja gjort, på uppdrag av Lantbrukarnas riksförbund, visar att 7 av 10 jordbrukare i år kommer att göra någon typ av insats för att gynna den biologiska mångfalden inom det jordbrukliga arbetet. Detta motsvarar 80 000 åtgärder.

Yngre jordbrukarna som går i framkant

Det är dock vanligast att yngre jord- och lantbrukare gör något för att främja djur och växtliv. Likaså är det oftast större aktörer som engagerar sig, vilket Henrik Gudmundsson tror hänger ihop med lönsamheten.

Han menar också att i takt med att det blir allt mer känt i samhället och att kunskapen kring biologiska mångfald ökar, ökar också lantbrukarnas insatser.

– Det är en stor skillnad nu jämfört med för tolv år sedan när jag började. Nu finns det en helt annan medvetenhet, säger Henrik Gudmundsson.

Se mer om hur Henrik Gudmundsson arbetar på sin gård för att främja biologisk mångfald.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.