Tre aktörer gjorde kontroller på thaimassagesalonger i Helsingborg. Arkivbild. Foto: TT/PONTUS LUNDAHL

Slog till mot massagesalonger i Helsingborg – hälften erbjöd sexuella tjänster

Uppdaterad
Publicerad

Polisen, räddningstjänsten och Helsingborg stad gjorde tillsammans kontroller av kommunens thaimassagesalonger. Över hälften av salongerna erbjöd sexuella tjänster.

Det var tolv thaimassagesalonger som fick tillsynsbesök i kommunen i början på veckan, enligt ett pressmeddelande från Helsingborg stad. Polisen tvingades efter insatsen att göra en anmälan om människohandel och en om köp av sexuell tjänst.

– Vid sju av 12 salonger konstaterade vi att det säljs sexuella tjänster. Tre salonger friades helt från misstankar. Det stämmer väl med den bild vi har sedan tidigare, säger polisinspektör Andreas Nordström, i pressmeddelandet.

En salong stängdes också ner av räddningstjänsten eftersom den saknade nödutgång. Omfattande hygieniska brister konstaterades på alla salonger utom en.

Kvinnor utnyttjas

Enligt Helsingborgs stad finns det ett femtiotal thaimassagesalonger i kommunen. De lyfter fram att det finns skötsamma aktörer i branschen, men att det är en sedan tidigare konstaterad riskverksamhet.

För att stödja brottsoffer fanns en socialsekreterare med vid tillsynsbesöken.

– Vi är med för att fånga upp kvinnor som blir utnyttjade. Vi pratar med dem om vilken hjälp det finns att få. I tisdags ville ingen ha hjälp men vi lämnar alltid våra visitkort, säger socialsekreteraren Agnetha Wendel, i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.