Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Företagare i Helsingborg har på olika sätt försökt påverka stadens inspektörer att ta beslut i en viss riktning. Hör mer i videon ovan. Foto: Erik Ragnar Danielsson/SVT

Inspektör i Helsingborg stängdes in i frysrum – företag försökte påverka beslut

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler anställda i Helsingborgs kommun upplever hotfulla situationer i sitt jobb. Staden vill nu att regeringen ska agera kraftfullare.

En utsatt personalgrupp är stadens inspektörer på miljöförvaltningen. Här finns flera exempel på företag som försökt påverka beslut – en företagare stängde in inspektören i ett frysrum och en annan kommunanställd fick privata samtal där hens familjesituation påtalas.

– Det sker oftast inte inom de stora företagen utan mer de små familjeföretagen. Företag som har något att dölja och som inte vill att vi ska komma dit, säger Lena Åkesson som är chef för miljö- och hälsoskyddstillsyn i Helsingborg.

Ökande problem

Kommunen har inga siffror på utvecklingen men har märkt av en tydlig förändring i arbetsklimatet för stadens inspektörer.

– Det är svårt att mäta för det är mycket av en känsla hos de enskilda handläggarna. Vår bedömning är att det ökar inom vissa branscher, säger Lena Åkesson.

Enligt Lena Åkesson förekommer hot och påtryckningar framförallt från livsmedelsbranschen och bilföretag.

Utreds av regeringen

Frågan är aktuell, regeringen har beställt en utredning som presenterades i början på året. Den slår bland annat fast att skyddet för offentliganställda mot våld, hot och trakasserier behöver stärkas. Samtidigt som medborgarna måste ha insyn i myndighetsbeslut.

Men i Helsingborg vill man gå längre.

– Vi vill göra det olagligt att försöka påverka inspektörerna, säger Amir Jawad (L) som är ordförande i miljönämnden i Helsingborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.