Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De pekas ut som hjärnorna bakom mordet – men själva satt de hemma i soffan när det begicks. Foto: Polisens förundersökning

Hör utpekade gängledarens egna ord i förhör: ”Inte guds bästa barn”

Uppdaterad
Publicerad

Sex minuter efter att Younes sköts till döds på en parkeringsplats på Ragnvalla i Helsingborg skapades en bild på de misstänkta huvudmännen där de är uppenbart glada. Nu används bilden som bevis mot dem. I dag dömde tingsrätten flera personer, som pekas ut som den inre kärnan i ett mäktigt kriminellt nätverk i Helsingborg, till att livstids fängelse.

– Jag är inte guds bästa barn men jag vill verkligen understryka att jag har ingenting med mordet på Younes att göra.

Så inledde den utpekade gängledaren när det var hans tur att förhöras i tingsrätten tidigare i vår.

Kriminella nätverk i Helsingborg

Hör utdrag ur förhöret i klippet ovan.

Idag kom domen mot honom och sex andra som misstänktes för inblandning i mordet på 22-åriga Younes och för att ha förberett ett mord på två kvinnor i hans närhet.

Fyra av dem dömdes för mordet, en friades helt och en annan dömdes för förberedelse till giftmord.

Bevisen: 150 000 krypterade meddelanden

Flera av dem utgör, enligt polisen, ledarskiktet i ett kriminellt nätverk i Helsingborg. Ledare pekas två bröder ut för att vara.

Mordutredningen bygger till stor del på omkring 150 000 meddelanden från olika krypterade chattar, framförallt Encrochat och Sky ECC.

Det har mött mycket kritik från de åtalades advokater.

– Det är uppenbart att det bara är delar av kommunikationen som finns och det är en väldigt påver utredning kring vem som använt enheterna vid de olika tillfällena, säger Jonas Granfelt som försvarar en av de åtalade.

Får livstids fängelse

Men den tusentals sidor långa mordutredningen har svagheter. Den ger inte svar på var mordvapnet tog vägen eller vem som höll i vapnet när de dödande skotten avlossades.

– Jag påstår att man har en gemensam brottsplan som de har deltagit i olika mån i, säger åklagare Karolina Lindekrantz.

Den utpekade ledaren dömdes till livstids fängelse tillsammans med två av sina medåtalade.

Ledarens yngre bror dömdes till elva år och nio månaders fängelse eftersom han var yngre än 21 år när Younes mördades. 2020 fanns det en straffreduktion som gjorde att personer under 21 år inte kunde dömas till livstid. Den regeln slopades 2022.

Samtliga åtalade nekar till de brott de är åtalade för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella nätverk i Helsingborg

Mer i ämnet