Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sex män åtalades under tisdagen vid Helsingborgs tingsrätt för ett tre år gammalt mord på Adolfsberg. Hör åklagaren på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, Karolina Lindekrantz, berätta mer i klippet ovan. Foto: SVT

Barndomsvänner åtalas för tre år gammalt mord i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

22-åriga Younes sköts ihjäl i Helsingborg för drygt tre år sedan. Idag åtalas sex män för inblandning i mordet.

Flera av dem var hans barndomsvänner.

Det var strax efter niotiden på onsdagskvällen den 20 maj 2020 som Younes sköts ihjäl på Ragnvallagatan på Adolfsberg i Helsingborg. Han var den tredje brodern att bli skjuten i Helsingborg och den andra som dog.

Under tisdagens åtalades sex män vid Helsingborgs tingsrätt, för att på olika sätt vara inblandade i mordet på Younes. Flera av dem är från Helsingborg och en från Malmö.

– Det är över 20 skott som avlossades och personen avled direkt på platsen, säger Karolina Lindekrantz åklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Hör åklagaren i klippet ovan berätta vad så många skott tyder på.

Känt varandra sedan barnsben

Men vem som avlossade vapnet kan åklagaren ännu inte fastslå.

– Vem som har gjort vad ska jag och min kollega sakframställa om. Vi har inte i nuläget satt vapnet i handen på en enskild tilltalad person, säger Karolina Lindekrantz.

Flera av dem är barndomsvänner med mordoffret och bland de misstänkta finns nyckelpersoner inom den organiserade brottsligheten i det så kallade Adolfsbergsgänget i Helsingborg.

Samtliga åtalade nekar till att ha begått brott.

Krypterade chattar en del av bevisningen

Polis och åklagare har fått ta del av innehåll från de åtalade männens krypterade chattar, något som kommit att bli en viktig del av bevisningen.

– I den här utredningen har det bidragit stor del. Vi har kunnat följa planering under våren 2020 och även vissa meddelanden i anslutning till brotten.

Younes familj har gett samtycke till att publicera hans namn och bild.

*Redaktionen har rättat antalet åtalade för mordet på Younes till sex stycken. I en tidigare version hade vi skrivit sju, korrekt är att sju personer åtalas men bara sex stycken åtalas för mordet på Younes.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.