Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Mikael Nilsson

Sex män anhållna för tre år gammalt mord i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

I slutet på maj för snart tre år sedan sköts en ung man till döds på Ragnvallagatan i östra delen av Helsingborg. Nu snart tre år senare har polisen gripit sex män misstänka för det brutala mordet.

Det var sent på onsdagskvällen den 21 maj för snart tre år sedan som polisen larmades till Ragnvallagatan efter en skottlossning. När polisen väl kom till platsen fann de en man i 20-årsålderns svårt skadad. Mannen fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

Nu har åklagaren valt att gripa sex män på flera olika platser i landet. Tre av männen befann sig på fri fot, är i 30-årsåldern och hemmahörande i Skåne.

De andra tre greps på fängelser i olika städer.

– Alla sex personer har haft en påverkan på den organiserade brottsligheten och våldet i nordvästra Skåne, det är viktiga frihetsberövanden för att bekämpa det grova våldet, säger Mattias Sigfridsson, polisområdeschef i nordvästra Skåne.

Mattias Sigfridsson, polisområdeschef i nordvästra Skåne, berättar att polisen har under en längre tid haft koll på männen som nu har frihetsberövats. Hör honom berätta mer i klippet ovan. Foto: Simon Melin/SVT

Försökte lämna landet

En av männen försökte lämna landet i måndags – samma dag han greps. Men att flyktförsöket skulle påtvinga polisen till ett gripande är något som Mattias Sigfridsson inte vill bekräfta.

– Den här aktionen har varit planerad av oss sedan en tid. Vi hade kunskap om rörelserna på personerna som var på fri fot, säger han.

Tre befinner sig i fängelse

På torsdagen häktades de tre män, som befunnit sig på fri fot, av Helsingborgs tingsrätt. På fredagen häktades även de andra tre männen som greps i fängelser.

Två av dem tillhör det så kallade Adolfsbergsgänget – en av dem har pekats ut som ledargestalt. Den tredje mannen sitter i fängelse för att ha varit delaktig i polishussprängningen i Helsingborg.

Att det är sex män som misstänks för ett mord, hur vanligt är det?

– Det är något vi ser de senaste åren. Vår kunskap och efterenhet bygger på att det är ofta är en organisation bakom morden, att man har olika uppgifter, säger Mattias Sigfridsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.