Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisens kriminaltekniker i arbete vid den sprängda entrén till polishuset i Helsingborg. Foto: Johan Nilsson/TT

Två män döms för polishussprängningen i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Fyra och ett halvt år efter attacken mot polishuset där entrén sprängdes bort kommer nu domen. Två män, med tydlig koppling till ett av de mest tongivande kriminella gängen i Helsingborg döms för dådet. Den tredje som stått åtalad frias från misstankarna.

Det är en 32-årig och en 23-årig man som nu döms till fängelse för grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

– Det har rört sig om en mycket kraftig sprängladdning riktad mot polisen som är en grundläggande samhällsfunktion. Det har också funnits en stor risk för att personskador skulle uppstå. Detta gör att brotten har ett högt straffvärde, säger domaren Martin Persson, i ett pressmeddelande.

Detonation vid polishus

120 befann sig i närheten

Klockan 00.20 natten den 17 oktober 2017 sprängdes entrén till polishuset i Helsingborg. Explosionen hördes i flera intilliggande stadsdelar i Helsingborg och orsakade stora materiella skador på polishuset. Ingen skadades trots att 120 personer befann sig i eller i närheten av byggnaden.

Åklagarens bevisning bygger till stor del på ett vittne, en tidigare gängmedlem som nu anger sina tidigare vänner.

Mannen har berättat både om hur han var med vid vissa förberedelser inför sprängningen men även under bombnatten. Tingsrätten har gjort bedömningen att det krävs stark stödbevisning som komplement till vittnesmålet för att kunna döma någon.

Både i 32-åringens och 23-åringens fall så finns det tillräcklig stödbevisning.

En man frias – pekades ut som den som tände på

32-åringen sitter redan i fängelse för ett försök till mord i Helsingborg och för en sprängning i Landskrona, det fängelsestraffet utökas nu med sju år på grund av dagens dom.

23-åringen var bara nitton vid dådet och döms även han till sju års fängelse.

– Det känns bra att vi håller på att få ett avslut i det här ärendet. Vi ser det som att det är en attack mot polisen och mot samhället i övrigt så vi ser allvarligt på det, säger Patrik Isacsson, vid polisen nordvästra Skåne.

Den man som helt friades av tingsrätten var i åtalet misstänkt för att vara den som tände på bomben. Men tingsrätten ansåg att det inte finns tillräckligt med bevis som binder honom till dådet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De här vet vi om sprängningen av polishuset i Helsingborg sammanfattat på 60 sekunder. Foto: Montage: Polisen/Storyblocks

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Detonation vid polishus

Mer i ämnet