Två män dömdes för polishussprängningen i somras – nu får de sänkta straff. Foto: Johan Nilsson/TT

Dömda för polishusbomben får sänkta straff

Uppdaterad
Publicerad

Två män, med tydlig koppling till ett av de mest tongivande kriminella nätverken i Helsingborg, dömdes i somras till sju års fängelse för polishussprängningen i Helsingborg. Nu sänker hovrätten straffen till sex respektive fyra års fängelse.

I oktober 2017 detonerade en bomb vid polishusets entré i Helsingborg och byggnaden fick stora materiella skador. Ingen skadades trots att 120 personer befann sig i eller i närheten av byggnaden.

Först fyra och ett halvt år efter attacken dömdes två män, nu 32 och 24 år, vid Helsingborgs tingsrätt till sju års fängelse för medhjälp till grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Detonation vid polishus

En annan man, som misstänktes vara den som placerade bomben vid polishuset, friades helt på grund av brist på bevis.

Både åklagaren och männen överklagade domen. Åklagaren ville se skärpta straff och männen ville frias eller få lindrigare straff.

Straffen sänks

Nu har hovrätten sänkt straffen från sju års fängelse till sex års fängelse för 24-åringen och fyra års fängelse för 32-åringen.

– Vi kan konstatera att hovrätten har gjort samma bevisvärdering som tingsrätten. Så det visar att vi var rätt ute med den tekniska bevisningen och våra vittnen, säger åklagare Peter Ståhl.

32-åringen satt redan i fängelse för försök till ett mord i Helsingborg och för en sprängning i Landskrona när domen kom. Eftersom han redan dömts till fängelse i totalt 14 år får han nu fyra års fängelse istället för sju, enligt hovrättsdomen.

– Vad gäller påföljden har hovrätten gjort en annan bedömning än tingsrätten. Vi menar att det skulle vara längre straff. Vi har yrkat på livstid för 32-åringen om man slår ihop domen med hans tidigare gärningar, säger Peter Ståhl.

24-åringen har tidigare dömts till fängelse för narkotikabrott och brott mot vapenlagen vid två olika tillfällen. Totalt handlar det om ett års fängelse, vilket nu dras av på straffet för polishussprängningen.

Angrepp på rättsamhället

Kommer ni att överklaga domen?

– Nu ska vi sätta oss ner och läsa domen så får vi se, men beslutet ligger inte hos oss, säger Peter Ståhl.

Både tingsrätten och hovrätten har konstaterat att sprängningen medfört en uppenbar risk för människors liv och hälsa och att det är försvårande att det riktats mot ett polishus vilket i förlängningen utgjort ett angrepp på rättssamhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Detonation vid polishus

Mer i ämnet