Fortfarande har ingen gripits eller pekats ut som misstänkt för skottlossningen i Helsingborg där en man dödades och en skadades allvarligt på fredagskvällen. Foto: Mikael Nilsson

Skottlossning på Närlunda – en man har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Polisen fick sent på fredagen larm om en skottlossning på Närlunda i Helsingborg. När man kom till platsen hittade man två skottskadade män. En man har avlidit och en vårdas på sjukhus med allvarliga skador.

En 23-årig man har avlidit och anhöriga är underrättade, uppger polisen i Skåne. Den andra skottskadade en 22-årig man fördes i ambulans till sjukhus med allvarliga skador. Båda är kända av polisen sedan tidigare och även dömda för andra brott, enligt TT.

Polisen kan i nuläget inte svara på hur många gärningsmän som var inblandade i skjutningen, men enligt uppgifter till Aftonbladet ska två bilar ha lämnat brottsplatsen efter att skotten avlossats.

På lördagsförmiddagen har polisen ännu ingen gripen för skottlossningen. Utredning om mord samt mordförsök pågår med bland annat sammanställning av vittnesuppgifter och resultatet av den tekniska undersökingen på brottsplatsen.

Avspärrningen på brottsplatsen hävdes klockan 3-tiden tidigt på lördagsmorgonen.

”Mycket resurser på plats”

Klockan 22.06 på fredagskvällen ringde flera personer till SOS efter att ha hört upprepade skott avlossas i närheten av Närlundavägen i Helsingborg. När polispatruller kom till platsen anträffades två skottskadade personer.

– De har skador som tyder på att de är skjutna och befann sig utomhus i närheten av Närlundavägen, mellan bostadsområdet och koloniområdet. Vi är många polisresurser på plats och har sett till att ambulanspersonal kan komma fram, säger Fredrik Bratt vid polisens ledningcentral.

Kriminaltekniker och hundpatrull har undersökt området.

”Vi har säkrat upp sjukhuset”

Polispatruller fanns även utanför akuten på Helsingborgs lasarett, som spärrades av för att höja säkerheten där.

– Vi har säkrat upp sjukhuset för att kunna ta emot skadade och ta hand om en eventuell hotbild som finns kvar mot de personer som förs dit, säger Fredrik Bratt, till SVT Nyheter Helsingborg på fredagskvällen.

Hur är situationen på platsen just nu?

– Det är rätt mycket folk där. Men vi har en beredskap för att det kan bli oroligt om det kommer dit anhöriga, vänner eller bekanta till de skjutna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.