Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu om hur kriminella kommunicerar i dag efter att chattverktyget Encrochat stängt ner. Foto: SVT

Efter de hackade chattarna – så kommunicerar kriminella nu

Uppdaterad
Publicerad

2020 hackade fransk polis chattverktyget Encrochat och kunde följa kriminellas kommunikation i realtid. Men hur fick det så stor betydelse för svensk polis och hur kommunicerar kriminella i dag?Hör SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu berätta i klippet ovan.

Efter att chattverktyget Encrochat hackats fick polisen inledningsvis underrättelser från Europol om planerade våldsdåd, men från den 1 maj fick svensk polis själv tillgång till chattmaterialet, något som journalisten Diamant Salihu skrivit om i boken När ingen lyssnar.

Trots de hackade chattarna kunde inte polisen stoppa mordet på Younes 22 i maj 2020.

I juni 2020 upptäckte företaget bakom Encrochat att deras server var hackad, skickade ut en varning till sina användare och stängde ner sin tjänst. Det tvingade de kriminella att hitta andra vägar att kommunicera.

Hör Diamant Salihu berätta mer om Encrochat och hur kriminella kommunicerar i dag i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.