Att franska polisen lyckades knäcka krypteringstjänsten Encrochat har lett till flera fängelsedomar mot kriminella i Stockholm. Foto: SVT

Resultatet av knäckta chattar: 125 fängelseår

Uppdaterad
Publicerad

Totalt 125 fängelseår har hittills utdömts i Stockholmspolisens utredningar med bevisning från den krypterade mobiltjänsten Encrochat. Enligt polisen är det bara början.

Krypteringstjänsten Encrochat, flitigt använd av kriminella nätverk, knäcktes i fjol och förändrade kraftigt polisens förutsättningar. Nu delar Stockholmspolisen med sig av sitt resultat.

Under 2020 har flera ledande personer i brottsnätverk gripits misstänkta för grov brottslighet och hittills har 125 fängelseår utdömts i med bevisning från Encrochat, skriver polisen på sin sajt.

”De senaste månaderna har vi fått kvitto på att vi ligger rätt underrättelsemässigt och att vi arbetar mot rätt personer. Det här är bara början – under det kommande halvåret kommer fler åtal och flera större rättegångar att äga rum som handlar om allvarlig brottslighet”, säger Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm, i ett uttalande.

De åtal och rättegångar som väntar framöver och som har kopplingar till Encrochat rör bland annat mord, mordförsök, förberedelse till mord, allmänfarlig ödeläggelse, synnerligen grovt narkotikabrott och människorov.

Det var den franska polisen som lyckades knäcka krypteringen i Encrochat. Materialet delades under våren 2020 ut till polis i hela Europa, däribland den svenska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.