En man i 25-30 årsåldern avled efter att ha blivit skjuten vid Kungens kurva i januari 2020. Foto: Marco Blomberg, Sthlmnews

Åtal väckt efter mord och mordförsök vid Kungens kurva

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen väcktes åtal mot en 24-årig man efter dödsskjutningen vid en mack i Kungens kurva i fjol. Mannen åtalas för mord och mordförsök. Ytterligare två personer åtalas, bland annat för medhjälp till mordförsök och skyddande av brottsling.

Det var den 18 januari som en man sköts till döds och kvinna allvarligt skadades vid en bensinstation i Kungens kurva. Mannen satt i en bil tillsammans med en annan man och kvinnan befann sig intill bilen.

Flera av skotten ska ha avlossats från en annan bil. Föraren av den bilen har nu åtalats misstänkt för ett fall av mord och två fall av mordförsök. Ytterligare två personer åtalas för medhjälp till försök till mord och en av dem åtalas även för skyddande av brottsling, grovt brott, och falskt larm.

Alla tre sitter sedan tidigare häktade. Vem som avlossade skotten har inte kunnat gå att fastställa men enligt åtalet har två vapen använts vid dödsskjutningen.

– Skottlossningen är sannolikt en del av en uppgörelse mellan två kriminella grupperingar som har en konflikt som pågått i flera år. En av grupperingarna har sitt ursprung i Stockholmsförorten Vårby gård, säger kammaråklagare Johanna Rejdemo Storbjörk som lett förundersökningen.

”Viktig men inte avgörande del av bevisningen”

Bland bevisningen finns chattmaterial från den krypterade appen Enchrochat.

– Innehållet i chattarna är en viktig men inte avgörande del av bevisningen. Anledningen till att jag kan väcka åtal är ett gediget polisarbete, säger Johanna Rejdemo Storbjörk.

Telefontömningar, beslag, övervakningsfilmer och förhör är andra viktiga delar i utredningen.

Josefin Bäck är en av de utredare vid polisens avdelning för grova brott i polisområde Stockholm Syd som arbetat med ärendet.

– Avgörande för framgång i ärendet är det faktum att det funnits en hel del övervakningsfilm, snabbt inkommande iakttagelser av hjälpsam allmänhet samt de beslag som gjorts i form av telefoner som blev funna tack vare poliser med mycket god lokal- och personkännedom, säger Josefin Bäck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.