Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagaren Karolina Lindekrantz inledde rättegången mot de sex åtalade för mordet på 22-årige Younes vid Helsingborgs tingsrätt. Hör Joel Apitzsch som är försvarare till en av de åtalade männen i klippet ovan. Foto: SVT

Åklagarens teori: Därför mördades Younes, 22

Uppdaterad
Publicerad

Totalt 24 skott avlossades mot 22-åriga Younes när han satt i en bil utanför sin flickväns bostad i Helsingborg sent på kvällen den 20 maj 2020. Tre och ett halvt år senare börjar nu rättegången mot bland annat hans barndomsvänner.

Enligt åklagaren hade gärningsmännen redan dagen innan planerat att sätta sin mordplan i verket men avbrutit eftersom det fanns andra personer på platsen. 

”Motivet är en långvarig konflikt mellan två familjer där en narkotikaskuld eller en påhittad narkotikaskuld ska ligga till grund”, sa Karolina Lindekrantz som är åklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i sitt anförande under rättegångens första dag.

Drygt två år före mordet på Younes sköts även hans två bröder med en månads mellanrum – bara en överlevde. Alla tre utredningarna har varit ouppklarade fram tills nu.

Planerade fler mord

Totalt sju personer ställs nu inför rätta för mordet på Younes och för att ha planerat att mörda två kvinnliga anhöriga till hans familj. De tilltalade är kända kriminella som utgör ledarskiktet i ett nätverk med bas på Adolfsberg i Helsingborg som kopplats till ett stort antal våldsdåd i nordvästra Skåne de senaste åren. Flera av de tilltalade är barndomsvänner till Younes och hans bröder. 

– Min klient tycker det är djupt olyckligt att han anklagas för något som han menar att han absolut inte varit inblandad i. Förhoppningen är att bilden kommer klarna under rättegången och att han kommer frikännas, säger Joel Apitzsch som är försvarare till en av de åtalade männen.

Polis knäckte krypterade chattar

Under våren 2020 fick polisen tillgång till innehållet på servrarna till den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat – en då populär kanal för kriminella att planera brott på utan att upptäckas av myndigheterna. En stor del av åklagarens bevis mot de nu åtalade personerna är just chattar där mordet planeras och diskuteras.

Åklagarens utmaning är nu att övertyga rätten om att personerna som åtalats representeras av de olika alias som förekommer i chattarna. Minst tre av de åtalade har redan knutits till samma alias i en tidigare dom.

I klippet berättar försvararen, Joel Apitzsch, hur han ser på de krypterade meddelandena i Encrochat.

Rättegången beräknas pågår i omkring tre månader och alla åtalade nekar till mordåtalspunkterna.

Fotnot: Familjen har gett SVT tillstånd att namnge och publicera bilden på Younes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.