Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bara timmar efter mordet på Ragnvallagatan skrev, vad åklagaren menar är målets huvudman, ett meddelande på Encrochat att de inte var ”klara”. Foto: SVT

Anklagelsen: Så planerade gängledarna att giftmörda kvinnor med cyanid

Publicerad

Bara några timmar efter att 22-åriga Younes skjutits till döds på Ragnvallagatan i Helsingborg började mördarna planera att även döda två kvinnor i hans närhet – menar åklagaren. Snart rekryterades en insider som fick uppdraget att blanda cyanid i deras energidryck.

Det närmar sig slutet på den totalt mer än tre månader långa rättegången mot sex personer, samtliga kända spelare i Helsingborgs undre värld, som misstänks för inblandning i mordet på 22-årige Younes för snart fyra år sedan.

Men bland de åtalade finns också en sjunde person. Han åtalas tillsammans med några andra i målet för att ha förberett ett mord på två kvinnor med kopplingar till Younes familj.

Kriminella nätverk i Helsingborg

”Insidern”

Mannen anklagas för att ha varit en insider som skulle låtsas vara vän med kvinnorna för att på så sätt ges möjlighet att förgifta dem med cyanid.

– De har haft misstankar om detta och tyckt att denna person betett sig på ett märkligt sätt, säger kvinnornas målsägarbiträde Annie Lindvall.

– Det har bevisats nu att det var en befogad känsla.

Men hjärnan bakom mordet på Younes och mordplanerna mot kvinnorna anklagas en annan man för att vara. Han är en av två bröder som, tillsammans med en tredje bror i fängelse, av polisen bedöms styra ett kriminellt nätverk med bas på Adolfsberg i Helsingborg.

”Vi är inte klara”

Redan natten efter mordet på Younes chattade, vad som åklagaren påstår är huvudmannen och en av de medåtalade, via Encrochat och uttryckte att ”vi har tjejerna kvar”.

I bakgrunden finns lösa uppgifter om att kvinnorna i sin tur rekryterat en person till att mörda de utpekade gängledarna. Kvinnorna förnekar att det stämmer och de är heller inte åtalade för det.

– Huvudmannen ska i alla fall ha fått reda på detta och vi menar att den informationen har på många sätt påverkat händelseförloppet när det gäller mordet på Younes, säger kammaråklagare Karolina Lindekrantz.

På vilket sätt då?

– Att det drog igång. Att man ville få fram ett budskap till dem.

Samtliga åtalade i målet förnekar brott.

SVT har sökt den utpekade huvudmannens advokat för en kommentar.

Younes familj har godkänt namn- och bildpublicering.

Åklagarens yrkanden i Ragnvallamordet

Totalt har sju personer åtalats i målet.

Fem av dem misstänks ha varit direkt inblandade i mordet på Younes. Åklagaren yrkar på att fyra av dem ska dömas till livstids fängelse och den femte till 14 års fängelse, då han var yngre än 21 år vid gärningstillfället.

En person misstänks ha haft en mindre roll vid mordet och åklagaren yrkar på att han får ett års fängelse för skyddande av brottsling.

Den person som misstänks ha varit insider vid mordförberedelserna mot de två kvinnorna riskerar fem års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella nätverk i Helsingborg

Mer i ämnet