Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
UFO-guiden Ingrid Persson Skog framför det sällsamma betongmonumentet över utomjordingarnas påstådda besök för 75 år sedan. I klippet berättar hon mer om jubileet. Foto: Hans Larsson/SVT

75 år sedan UFO-dramat i Ängelholm

Uppdaterad
Publicerad

I Ängelholm drar det ihop sig till UFO-jubileum. I år är det nämligen 75 år sedan Gösta ”Pollenkungen” Carlssons påstådda möte med ett gäng utomjordingar i ett skogsparti utanför staden.

Mötet ska enligt Carlssons egen utsago ha ägt rum 18 maj 1946 och är, verkligt eller ej, odödliggjort genom den betongmodell av det gästande UFO:t han själv lät uppföra på platsen 1972.

– Det är Skandinaviens enda monument över ett utomjordiskt besök och möjligen unikt i världen, även om jag inte forskat närmare i eventuella UFO-monument utanför Skandinavien, skrattar guiden Ingrid Persson Skog.

Med anledning av jubileet leder hon i vår särskilda UFO-vandringar till skogspartiet där UFO-modellen i skala 1:8 minner om mötet.

Gösta Carlsson har berättat, om än långt senare, att varelserna han såg var påfallande lika jordbor. Det var också de som gav honom idén att börja producera hälsopreparat med bipollen som bas, en verksamhet som utöver att förläna honom smeknamnet ”pollenkungen” även byggde hans förmögenhet.

I videon berättar guiden Ingrid Persson Skog mer om Ängelholms märkliga UFO-monument och vårens jubileum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.