På avdelingen där branden bröt ut låg 24 svårt sjuka patienter som krävde kontinuerlig medicinering och övervakning. ”Jag är stolt över hur bra personalen hanterade situationen” säger sjukhuschefen. Foto: SVT/Minna Korsgren

Mordbrand på Helsingborgs lasarett – svårt sjuka patienter fick evakueras

Uppdaterad
Publicerad

Vid midnatt upptäckte personalen att det brann inne på en patients rum som snabbt fylldes av rök. Branden släcktes snabbt men röken spred sig så kraftigt att 24 svårt sjuka och sängliggande patienter snabbt behövde evakueras till akuten.

En kvinnlig patient i 75-årsåldern, är nu anhållen av polisen misstänkt för grov mordbrand. Hon tros ha satt eld på sin sjukhussäng.

– Brand på ett sjukhus med gott om patienter är det värsta du kan tänka dig,  eld kan som alla vet sprida sig snabbt, konstaterar sjukhuschefen Thomas Wallén.

Helsingborgs lasarett försattes direkt i katastrofläge, extrapersonal kallades in och ambulanser dirigerades om i några timmar.

– Jag är imponerad av min personal som under natten, när vi är som minst bemannade, gjorde precis det som förväntades av dem, säger Thomas Wallén.

Svårt sjuka patienter fick flyttas

Ett fåtal operationer har tvingats ställas in under dagen men i övrigt bedrivs vården på som vanligt.

Ingen ska ha kommit till skada, trots att det var riktigt sjuka patienter, som låg inne på den drabbade avdelningen MAVA, och som själva inte kunde ta sig ifrån röken. De förflyttades snabbt till akuten, som redan var belastad av många patienter.

– Men vi hade tur, inför sommaren har vi tömt en vårdavdelning så efter att ha säkerställt att den blivit rätt utrustad har nu alla patienter kunnat förflyttas dit, säger Thomas Wallén.

Det är oklart när de rökskade lokalerna kan tas i bruk igen, förhoppningen är att det kan ske redan under dagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.