80 kilo kokain flöt i land i Nyhamnsläge

Uppdaterad
Publicerad

Väskor med kokain värt cirka 100 miljoner kronor hittades i vattnet utanför Nyhamnsläge i början av september. Nu har två män häktats misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Det var efter att en privatperson upptäckt knarket när det hade flutit iland vid Nyhamnsläge i Höganäs kommun, som en polisutredning startades. Som en del av spaningsarbetet byttes kokainet ut med ett ofarligt vitt pulver och väskorna lades tillbaka i vattnet, något Helsingborgs Dagblad var först med att berätta.

– Vid ett lämpligt tillfälle bytte man ut narkotikan och ordnade bevakning på platsen för att se om någon skulle komma och hämta upp det. Men ingen kom och hämtade det så det ledde ingen vart, säger Stefan Gradler, åklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Troligen ett misstag

Det ska röra sig om ungefär 80 kilo kokain, värt cirka 100 miljoner kronor, som hittats. Hur smugglingen har gått till är fortfarande oklart.

– Det har flutit i land och då kan man ju antingen tänka att det var avsikten, vilket låter mer osannolikt, eller att något har gått snett och att det har tappats, kastats eller missats att plockas upp ur vattnet, säger Stafan Gradler.

Två män häktade

Efter upptäckten har två män gripits, en i 20-årsåldern och en i 30-årsåldern, båda hemmahörande i Stockholmstrakten. De är nu häktade vid Helsingborgs tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Hur de kopplas till narkotikasmugglingen vill åklagaren inte gå in på.

– Exakt hur misstankarna kom att riktas mot dem vill jag inte lämna ut i nuläget eftersom det kan försvåra utredningen mot andra inblandade, säger Stefan Gradler.

Utredningen fortsätter nu genom analys, teknisk undersökning av beslag, kartläggning av mobiltrafik och fortsatta förhör med de misstänkta. De båda misstänkta männen nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer