Den hemtjänstanställda har angett stress som skäl till händelsen något kommunen inte ser som godtagbar ursäkt i detta fallet. Foto: TT

85-åring låg skadad i 17 timmar – hemtjänstanställd får varning

Uppdaterad
Publicerad

En 85-årig kvinna låg skadad i sin bostad i Helsingborg och kunde inte nå sitt larm. När hon inte heller kunde öppna dörren gick hemtjänsten därifrån utan att försöka komma in. Nu får den anställda en varning.

Olyckan inträffade en eftermiddag när kvinnan hade diskat och lagt ifrån sig larmet för att det inte skulle skadas av vattnet.

Och där låg larmet, utom räckhåll, när 85-åringen sedan råkade ramla och slog sig så illa att hon inte kunde komma upp igen. Hon blev inte allvarligt skadad men fick väldigt ont.

Fyra timmar senare kom hemtjänsten på sitt ordinarie besök. Men när 85-åringen varken öppnade dörren eller svarade på mobilen gick hemtjänsten därifrån.

Först 17 timmar senare, när en annan hemtjänstanställd kom, fick kvinnan hjälp.

Får en varning för händelsen

Nu tilldelas den anställde som gick därifrån en varning.

– Personen har angett stress som skäl till händelsen. Men vi delar inte åsikten att stress är en godtagbar ursäkt i det här fallet. Vi anser att medarbetaren kände till de rutiner som finns, säger verksamhetschef Eric Semb, verksamhetschef på vård- och omsorgsförvaltningen.

Han säger att det finns två möjliga rutiner när sådant här inträffar: Antingen ska hemtjänsten utifrån en överenskommelse ringa någon anhörig eller gå in med larmnyckel.

– I det här fallet skulle en anhörig ha kontaktats, men så skedde inte. Och är man så stressad som personen säger kan man också kontakta kolleger eller en arbetsledare, säger Eric Semb.

Han beklagar att den 85-åriga kvinnan tvingades ligga så länge med svåra smärtor utan hjälp.

– Det här är allvarliga saker, det ska inte kunna ske, säger Eric Semb.

Facket: oklara rutiner

Men Kommunalfacket går inte på förvaltningsledningens linje.

– Vi motsätter oss beslutet om en varning. Vi anser inte att de rutiner som man hänvisar till är nog tydliga, säger Louise Ressner, arbetsmiljösamordnare på Kommunal i Helsingborg.

Händelsen är anmäld till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som nu fått ta del av kommunens utredning av händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.