93-åring fick spräckt skalle och hjärnblödning

Uppdaterad
Publicerad

En 93-årig kvinna på ett äldreboende i nordvästra Skåne slog i huvudet efter att ha blivit knuffad till golvet av en annan boende.Det dröjde åtta dagar innan kvinnan skickades till sjukhus för röntgen där det konstaterades att hon spräckt skallen.

Den ansvariga läkaren ordinerade kvinnan extra övervakning och kontroll av blodtrycket. Några dagar därefter var kvinnan mycket förvirrad vilket tolkades som ett tecken på en urinvägsinfektion.

Men när kvinnans hälsotillstånd fortsatte försämras remitterades hon – åtta dagar efter fallet – till röntgen där man kunde konstatera att kvinnan fått två mindre hjärnblödningar och en spräckt skalle.

Nu kritiserar IVO (inspektionen för vård och omsorg) läkarna och anser att en så kallad skiktröntgen skulle ha gjorts omgående. IVO kritiserar också läkarna för att kvinnan fortsatt tog blodförtunnande mediciner, vilka enligt IVO ”ökar risken för intrakraniell blödning i samband med trauma mot huvudet”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer