Moncef-Eddine Bouabdellah driver Java möbler och har haft det tufft under pandemin. Nu när det har blivit över 750 procentenheter dyrare att importera möbler från Asien är han orolig för framtiden. Foto: Simon Melin/SVT

Nästan tio gånger dyrare att importera från Asien

Uppdaterad
Publicerad

Det kostar nu upptill 200 000 kronor att importera en fraktcontainer från Asien till Sverige. Vilket gör det väldigt tufft för många företag.

– Vi kan hålla ut i sex månader till ett år och jag är inte pessimistisk utan realistisk, säger Moncef-Eddine Bouabdellah, vd Java möbler.

Innan pandemin kostade det drygt 2000 dollar att importera en fraktcontainer till Sverige, i augusti 2021 ligger den siffran på dryga 15 000 dollar. Lägg dessutom till att väntetiden för vissa beställningar kan dröja upp till ett år.

– Jag är mycket orolig, för hur tålmodiga kunderna är och dessutom blir det dyrare, säger Moncef-Eddine Bouabdellah.

Julhandeln i fara

Nu är han orolig att julhandeln ska vara i fara, för hinner han inte få tag på varorna innan jul kan det bli ohållbart för företaget.

I klippet ovan kan du se mer om situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.