Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kammaråklagare Kristina Wedelsbäck. Foto: Simon Melin/SVT

Bröder våldtog och filmade sovande kvinnor – under flera år

Uppdaterad
Publicerad

Det var efter att en av kvinnorna vaknat under pågående våldtäkt som en polisanmälan gjordes. Därefter nystades fallet upp och nu ställs två nordvästskånska bröder inför rätta för att ha våldtagit kvinnor medan de sov.

– Det är ett omfattande och hemskt material. Jag tror det är ganska unikt att det är den här intensiteten av fall, säger kammaråklagare Kristina Wedelsbäck.

Under tisdagen inleds rättegången vid Helsingborgs tingsrätt mot två nordvästskånska bröder som, mot sitt nekande, står åtalade för flera fall av våldtäkter mot totalt sju kvinnor.

Brotten uppdagades efter att en av kvinnorna vaknade under en pågående våldtäkt. Samma kvinna visade sig senare varit utsatt för 96 fall av våldtäkter – något som ska ha pågått under flera års tid.

– Jag kan inte jämföra detta med något tidigare som jag utrett, det här fallet är väldigt unikt och det är ett förfärligt fall, säger Kristina Wedelsbäck.

Ett brottsoffer blev till sju

Efter att kvinnan anmälde våldtäkten beslagtog polisen den misstänkte gärningsmannens telefon och hittade då ett brett material av dokumenterade våldtäkter och sexuella övergrepp.

– När man undersökte telefonen hittade man krypterat material som polisen lyckades knäcka, och där visade sig att man dels hittade material på kvinnan som gjort anmälan men även på andra kvinnor, säger Kristina Wedelsbäck.

Filerna innehöll inspelningar av våldtäkter medan kvinnorna sov. Där hittades även filmer där den andra brodern ska ha våldtagit kvinnor.

Åklagaren: Kvinnorna kan ha drogats

Att samtliga kvinnor sov under övergreppen kan enligt Kristina Wedbäck tyda på att de blivit drogade av männen.

– När man tittar på materialet så tycker man att det är konstigt och man kan misstänka att de här kvinnorna har varit drogade, antingen av alkohol eller andra droger, säger hon.

Men polisen har inte kunnat säkerställa att droger användes när de misstänkta brotten begicks.

– Vi har inte kunnat ta några blodprov eller liknande, så vet vi inte till hundraprocent att det varit så, säger Kristina Wedelsbäck.

Haft relation med männen

De utsatta kvinnornas ska ha haft relationer med de båda eller en av de misstänkta gärningsmännen.

– Det kan ha varit någon kvinna som haft relation till en av männen, men blivit utsatt av den andra också, säger Kristina Wedelsbäck.

Åklagaren kommer yrka på ett flerårigt fängelsestraff för i alla fall en av männen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer