Åklagaren Cathrine Bengtsson är imponerad av polisens insats Foto: SVT

Åklagaren om insatsen i Drottninghög: ”Polisens arbete är imponerande”

Uppdaterad
Publicerad

Elva personer i åldrarna 17-22 är häktade misstänkta för grova narkotikabrott efter polisens insats på Drottninghög. Man har haft koll på det misstänkta gänget sedan åtminstone 22 november och har kunnat samla in bevis under lång tid.

Cathrine Bengtsson som är kammaråklagare och biträdande förundersökningsledare för insatsen i Drottninghög, belyser att insatsen varit ett lyckat samarbete mellan polis och åklagare:

– Polisen har gjort ett jättebra jobb som har lett fram till att man har kunnat gripa så här många personer vid samma tidpunkt. Det är imponerande och jag hoppas att det ger resultat och att det blir lugnt på Drottninghög, säger hon när SVT Helsingborg når henne.

Åtalet mot nätverket på Drottninghög

Samlat in bevismaterial i flera månader

Hon vill inte uttala sig för mycket om utredningen på grund av förundersökningssekretessen. Men säger att man har haft koll på gänget sedan 22 november förra året.

Under den tiden har man kunnat samla in ett stort bevismaterial och åklagaren menar att förutsättningarna är goda för att kunna öppna åtal mot de misstänkta.

– Nästa steg är att hålla förhör med dem och med andra. Vi har en omfattande bevisning att gå igenom så det är flera åtgärder som ska ske i nuläget.

Dessutom inväntar man resultat från tekniska prover från NFC, Nationellt Forensiskt Centrum.

Misstankar om flera narkotikabrott

Alla elva männen, som är mellan 17 och 22 år gamla, misstänker man har samarbetat. Alla bor i Helsingborg, en person har adress även i Stockholm och han greps där.

– Han transporterades ner till Helsingborg under torsdagen och kunde häktas.

Cathrine Bengtsson vill inte gå in på exakt vilka narkotikabrott de är misstänkta för men säger att det kan röra sig om både försäljning, anskaffning, bruk och innehav.

Minderårig häktad

En av de häktade männen är 17 år gammal. Det är inte helt vanligt att häkta en person under 18 år i Sverige och för att göras det krävs särskilda incitament från åklagaren.

– Det är viktigt att vi kan utreda det här brottet. Ja, han är 17 år men det är viktigt att markera att han är misstänkt för ett allvarligt brott.

Det är svårt för socialtjänsten att garantera att han i ett ungdomshem inte skulle ha kontakt med omvärlden, som är en av restriktionerna i häktningen, enligt åklagaren.

Cathrine Bengtsson är glad över att samarbetet mellan polisen och resultatet det har lett till.

– Nu hoppas jag att det blir lugnare i Drottninghög framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åtalet mot nätverket på Drottninghög

Mer i ämnet