Rättegången är Helsingborgs största genom tiderna. Foto: TT

Nämndeman i Drottninghögmålet stängs av efter uttalanden på buss

Uppdaterad
Publicerad
En nämndeman i rättegången mot misstänkta narkotikanätverket på Drottninghög kan ha pratat olämpligt om målet på en buss. Personen får nu lämna sitt uppdrag. Det kan sätta hela rättegången i ett skört läge.

Uppgifterna om nämndemannens kommentarer var Helsingborgs dagblad först att rapportera om. Två personer säger till tidningen att de på en buss hört två nämndemän prata om Drottninghögmålet – som den ena är involverad i.

Enligt uppgifterna ska nämndemannen sagt att de åtalade männen, som domstolen hävde häktningen för, egentligen borde vara fortsatt häktade. Nämndemannen ska även ha sagt att den misstänkta ledaren för nätverket är ”värst av alla”.

Stängs av från sitt uppdrag

Nämndemannen kan själv inte dra sig till minnes att hon formulerat sig på det sättet. Men nu meddelar tingsrättens lagman Ylva Norling Jönsson att nämndemannen stängs av från sitt uppdrag.

– Även om det inte är fullt klarlagt vad nämndemannen sa kan hennes opartiskhet i målet ifrågasättas. Uttalandena kan också uppfattas som ett uttryck för en bristande respekt för rättssystemet eller parterna i processen. Eftersom detta kan skada allmänhetens förtroende för rättsskipningen har hon i dag stängts av från sitt uppdrag som nämndeman, säger Ylva Norling Jönsson i ett pressmeddelande.

Rättegången i känsligt läge

Rättegången är Helsingborgs tingsrätts största någonsin med drygt 100 förhandlingsdagar planerade och 65 dagar avklarade än så länge.

Sedan tidigare har en nämndeman fått lämna på grund av sjukdom. Med förlusten av den nu avstängda nämndemannen försätts hela rättegången i ett skört läge. Skulle ännu en nämndeman falla bort riskeras nämligen att hela rättegången behöver tas om.

Nämndemannen har avböjt att kommentera händelsen till SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tolv personer står åtalade för att ha ingått i ett narkotikanätverk. Foto: Polisens förundersökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Åtalet mot nätverket på Drottninghög

Mer i ämnet