Rättegången mot knarkligan väntas pågå i 60 dagar. Foto: SVT och Polisen

Knarkliga inför rätta i rekordstor härva

Uppdaterad
Publicerad

Tolv personer i den så kallade knarkligan på Drottninghög åtalas nu. Polisen fick upp spåret på ligan genom att spana på den som misstänks för sprängattentatet mot polishuset.

Efter omfattande insatser och en nästan 30 000 sidor lång förundersökning åtalas nu tolv personer. Ligan ska enligt polisen haft ”ensamrätt på knarkförsäljningen” på Drottninghög. En av de åtalade är även den polisen misstänker ligger bakom sprängattentatet mot Helsingborgs polishus.

Knarkligan har gjort miljonvinst

Åklagarna åtalar nu en person för synnerligen grovt narkotikabrott och elva personer för grovt narkotikabrott. I åtalet beskrivs hur knarkligan köpt, bearbetat, transporterat och slutligen sålt droger med en vinst på över en miljon kronor.

Åtalet mot nätverket på Drottninghög

Det rör sig om cannabis, kokain, ecstasy och tramadol.

Totalt menar åklagarna att ligan mellan november 2017 och april 2018 sålt narkotika vid 5000 tillfällen till 841 köpare. De ska vid flera tillfällen skickat ut mass-sms till potentiella köpare för att meddela att drogerna är tillgängliga.

Rättegång för stor för Helsingborg

Rättegången är en av Helsingborgs största och av både plats- och säkerhetsskäl kommer den hållas i Malmö. Med start 14 februari beräknas den sen pågå till juni, men enligt åklagarna är det risk att den fortsätter över sommaren.

Förutom de tolv personerna kommer även cirka 140 köpare åtalas.

Hör åklagaren Cathrine Bengtsson och advokaten Byron Törnström berätta mer om åtalet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åtalet mot nätverket på Drottninghög

Mer i ämnet