Operationen på Dalhem, Drottninghög och Fredriksdal fortsätter. Tidigare hade helsingborgspolisen stöd av polisen från andra lokalpolisområden – men nu ska insatsen klaras av med lokala resurser. Foto: Johanna O Jönsson

Operationen i Helsingborgs riskområden fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Det har kallats för helsingborgspolisens största insats – den snart halvårslånga operationen på Drottninghög, Dalhem och Fredriksdal. Den öppna droghandeln är borta, men polisen vill ännu inte släppa taget om stadsdelarna.

I februari meddelade polisledningen i Helsingborg för SVT Nyheter Helsingborg att extra fokus skulle riktas mot Drottninghög, Dalhem och Fredriksdal. Närvaron skulle stärkas  fram till och med valet.

Sedan dess har en polishusbil så gott som dagligen stått parkerad på torget på Drottninghög. Narkotika- och vapenhundar har gjort besök i bostäder och på vindar. Patrullerande poliser har dagligen synts till i stadsdelarna.

Elva mäkta häktade sen april

Och det har gett effekt, enligt både polis och boende som SVT pratat med.

– Den synliga brottsligheten har fått träda tillbaka till förmån för oss och andra krafter; de som bor här och näringsidkare i området, säger Jonas Berg, insatsledare på Drottninghög, Dalhem och Fredriksdal.

I april greps elva unga män misstänkta för grova narkotikabrott. De har nu suttit häktade i sex månader och det väntade åtalet dröjer.

– Det var en enorm polisiär ansträngning för att ta de här elva, nu försöker vi hålla den här tagna marken, säger Jonas Berg.

Droghandel pågår visserligen i stadsdelarna, men den har tagit andra former, enligt polisen.

”Vi är ett stort besvär för dem”

– Det sker inte lika öppet. Det finns fortfarande en del ungdomar som försöker sälja men vi är ett stort besvär för dem, så mycket kan jag säga, säger Jonas Berg.

– Det finns en svans kring de misstänkta elva, men jag föreställer mig att de har fått sig en funderare nu.

Helsingborgspolisen vill ännu inte släppa taget om stadsdelarna.

– Vi fortsätter tills dess vi ser att den kollektiva förmågan här stärkt när det gäller att ta hand om oönskade händelser har ökat. Vi vill att man ska kunna hantera exempelvis busåkning på moped och nedskräpning utan att det behöver bli en polissak. Vi ska kunna säga till varandra, säger Jonas Berg.

Insats utan slutdatum

Ny insatsledare blir Björn Holmberg. Enligt honom finns i dag inget slutdatum för operationen.

Ni ser ingen risk narkotikahandeln flyttar till andra platser när ni finns här?

– Det finns alltid en sådan risk. Men vi jobbar med kontinuerliga lägesbilder tillsammans med Helsingborgs stad för att fånga upp de förändringar som sker, säger Björn Holmberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Helsingborg

Mer i ämnet