Polisen fann portionsförpackad narkotika, bland annat drygt 500 gram cannabis, vid tillslag mot ett par olika förråd på Drottninghög förra sommaren. Knarket hade gömts i en sportbag, i påsar och under en mopedsadel. Polisen beslagtog även en våg, kontanter, försäljningslistor och en banger. Foto: Bild från polisens förundersökningsprotokollVisa alla (2)
Visa alla (2)

Polisens fynd: Knark och ammunition i förråd på Drottninghög

Publicerad

Enligt polisen handlar det om narkotikahandel som skett under företagsliknande former – med utgångspunkt på Drottninghög i Helsingborg. Men utredningen är stor och åtal mot de elva brottsmisstänkta dröjer ännu några månader.

Mellan 100 och 150 misstänkta köpare ska höras. Först i mitten av december uppskattar kammaråklagare Cathrine Bengtsson att åtal kan väckas mot de elva unga männen. Handeln ska enligt åklagaren ha skett under företagsliknande former.

– Det är ett nätverk som haft i princip ensamrätt på narkotikahandeln på företrädesvis Drottninghög.

”Har försvårat för kriminaliteten i hela Helsingborg”

Både polis och åklagare menar att det skett en öppen handel av narkotika på Drottninghög, och att de elva häktade männen varit drivande i den.

Enligt polisen har knarkhandeln i området påverkat hela staden. Samtliga misstänkta nekar till brottsmisstankarna.

– Drottninghög har varit i centrum dit människor från hela Helsingborg har åkt för att köpa narktoika. Så vår insats har försvårat för kriminaliteten i hela Helsingborg, säger Jonas Berg, insatsledare på Drottninghög, Dalhem och Fredriksdal.

Även misstänkt för sprängningen av polishuset

De elva unga männen, som är mellan 18 och 23 år gamla, sitter sedan april häktade efter en omfattande drograzzia på Drottninghög. En av dem, en 19-åring som i dag fyllt 20 år, delgavs i våras misstanke om sprängningen av polishuset i oktober förra året.

Den förundersökningen leds av Magnus Johansson, kammaråklagare i Malmö. Han vill dock inte kommentera om eller när åtal kan väckas i det målet.

Även mannens försvarsadvokat, Byron Törnström, är förtegen:

– Det råder förundersökningssekretess så det finns mycket att säga om detta mål, men det kommer att komma fram efter att förundersökningen är färdig och i en eventuell rättegång. Min klient förnekar brott, säger han.

Polis hittade vapen och patroner i förråd

Delar av åtalet börjar dock bli offentligt. En stämningsansökan har lämnats in mot den häktade 20-åringen, som misstänks för polishussprängningen, och en annan 20-åring i nätverket.

Det handlar om misstänkta narkotika- och vapenbrott som ska ha ägt rum förra sommaren. Vid tillslag mot två förråd, en tvättstuga och två lägenheter, fann polisen en stor mängd cannabis, en mindre mängd kokain, kontanter och skarpladdade patroner.

Ett av förråden kopplas samman med 20-åringen. Målet är ännu inte utsatt till förhandling. De misstänkta brotten kommer att tas upp i rättegången som rör de grövre narkotikabrotten på Drottninghög.

Ett 40-tal patroner hittades i ett av källarförråden på Drottninghög förra sommaren. Förrådet tillhörde en av männen som nu sitter häktade misstänkta för grova narkotikabrott på Drottninghög. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Helsingborg

Mer i ämnet