Foto: Polisen HelsingborgVisa alla (2)
Visa alla (2)

En av de häktade även misstänkt för polishusbomben

Uppdaterad
Publicerad

I tisdags morse anhölls elva unga män i en polisrazzia mot narkotikahandeln på bland annat Drottninghög. En av dem, en 19-årig man, är också misstänkt för sprängningen mot polishuset i Helsingborg.

Utredningsledaren vid Helsingborgspolisen, Tommy Lindén, bekräftar för SVT att en av de häktade i narkotikahärvan också är misstänkt för sprängningen mot polishuset i Helsingborg i oktober förra året.

Mannen har varit ett känt namn för polisen i många år. Enligt en dom för två år sedan framkommer det att 19-åringen varit aktuell inom socialtjänsten sedan 2011. Han har sedan unga år befunnit sig i miljöer med missbruk och kriminalitet.

Som 16-åring dömdes han för rån till ungdomtjänst. Därefter kom nya anmälningar in och han var också misstänkt i utredningar gällande mordförsök, narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Polisen har gjort flera orosanmälningar

Polisen har kommit in med flera orosanmälningar till socialtjänsten rörande hans umgänge med kriminella. Han hade också hög frånvaro i skolan. Mannen själv medgav att han behövde hjälp att komma till rätta i skolan men nekade till att han höll på med brottslig verksamhet.

19-åringen var en av dem som frihetsberövades när polisen i tisdagsmorse slog till mot elva unga män misstänkta för grova narkotikabrott.

19-åringen delgavs misstanke om grov allmänfarlig ödeläggelse under tisdagen, något Helsingborgs Dagblad var först med att berätta.

Några ytterligare detaljer kan utredningssektionens chef Tommy Lindén inte gå in på.

– Det är ett ytterst känsligt utredningsläge, säger han.

Det var i oktober som en explosion vid polishuset på Berga i Helsingborg inträffade och gav omfattande skador på entrén och intilliggande byggnader.

19-åringens advokat Byron Törnström säger att han inte kan kommentera misstankarna mot hans klient vad gäller polishussprängningen.

– Han förnekar brott. Jag konstaterar att han enbart är häktad för grovt narkotikabrott, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Detonation vid polishus

Mer i ämnet